*

Advies & Analyse

Spanning tussen VS en Noord-Korea blijft beurzen bezighouden

dinsdag 26 september 2017 14:15

De afgelopen beursweek (dinsdag t/m maandag) waren de markten vooral bevreesd over de aanhoudende spanningen tussen de VS en Noord-Korea.

Uiteindelijk sloot de AEX op weekbasis 0,3% lager, waarbij ArcelorMittal de grootste daler was. Dat kwam onder meer door de aangekondigde fusie tussen de Europese staalactiviteiten van Thyssenkrupp en Tata Steel. Verder maakte op dinsdag TomTom bekend voor maximaal €50 mln aan eigen aandelen in te kopen, om zo te voldoen aan de verplichtingen van zijn optie- en aandelenplan. Daarnaast riep de VEB Value8 op meer openheid van zaken te geven, omdat een goedgekeurde jaarrekening over 2016 nog altijd niet is gedeponeerd. Value8 moest eerder dit jaar de publicatie van het jaarverslag uitstellen door ophef rondom BK Group, waarin de investeringsmaatschappij een belang heeft. Op woensdag volgde Esperite deze ontwikkeling door wederom de publicatie van zijn halfjaarcijfers uit te stellen. Dit zal nu volgens het stamcelbedrijf op 26 september plaatsvinden.

Op donderdag maakte lege beurshuls Phelix (het voormalige Inverko) bekend in de eerste zes maanden van dit jaar een negatief bedrijfsresultaat van €153.000 te hebben behaald. Verder is Phelix naar eigen zeggen druk bezig om nieuwe activiteiten binnen de beursnotering onder te brengen. Ondertussen krijgt Snowworld een nieuwe eigenaar. Alychlo, het bedrijf van de Vlaamse zakenman Marc Coucke, neemt het 40% belang van de huidige topman Koos Hendriks over. Omdat Alychlo al 24% van de aandelen in de uitbater van skihallen in bezit had, komt Coucke uit op een ruim meerderheidsbelang.
Accsys maakte donderdag bekend dat in de vijf maanden tot eind augustus de omzet op jaarbasis met ruim 20% is opgelopen tot €22,5 mln. De volledige resultaten over het eerste halfjaar van het lopende boekjaar worden op 22 november gepresenteerd. Verder gaf Galapagos door de uitoefening van warrants 28.100 nieuwe aandelen uit, waarmee inclusief uitgiftepremie het kapitaal is verhoogd met €268.478.

Een dag later liet ASMI weten tot maximaal €250 mln eigen aandelen in te kopen met een looptijd tot uiterlijk 25 november 2018. Verder kondigde DSM op vrijdag de overname aan van diervoederproducent Twilmij, dat vorig jaar goed was voor een omzet van €70 mln. Er zijn geen verdere financiële details bekendgemaakt.

Het acquisitienieuws werd op maandag vervolgd door Unilever, dat voor bijna €2,3 mrd het Zuid-Koreaanse cosmeticabedrijf Carver Korea overneemt van Bain Capital en Goldman Sachs. Dezelfde dag zei ook DSM dat het weer denkt aan overnames. Het speciaalchemiebedrijf verwacht dit jaar €1,5 mrd op te halen middels onderdelen die worden afgestoten. Dit kapitaal kan volgens DSM voor zowel enkele grotere als een reeks kleine overnames worden gebruikt, terwijl het ook in interne groeiprojecten wordt geïnvesteerd.

 


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


The post Spanning tussen VS en Noord-Korea blijft beurzen bezighouden appeared first on Beleggers Belangen.