*

Advies & Analyse

Rust houdt aan op Europese bedrijfsobligatiemarkten

dinsdag 26 september 2017 16:20

Afgelopen week waren er opnieuw geen grote bewegingen te zien op de Europese bedrijfsobligatiemarkten.

De risico-opslagen daalden iets, maar het oplopen van de onderliggende Duitse obligatierente gooide weer roet in het eten. Zo verloor de iBoxx Corporates index (euro investmentgrade-bedrijfsobligaties) licht terrein en steeg het effectieve rendement op weekbasis met circa twee basispunten naar 1,09% op vrijdag. High yield is zoals al vaker aangegeven minder gevoelig voor bewegingen aan het rentefront, vanwege de kortere looptijden en hogere risicopremies. Dalende risico-opslagen compenseerden daardoor ruimschoots de lichte rentestijging. Het effectieve rendement op de iBoxx High Yield Index lag vrijdag op 2,66%, tegen 2,71% de week daarvoor.

In de Verenigde Staten moest het investment-gradesegment ook wat inleveren als gevolg van de stijgende Amerikaanse staatsrente. Deze categorie bood vrijdag een effectief rendement van gemiddeld 3,68%, circa twee basispunten meer vergeleken met een week eerder. Aan beide kanten van de oceaan is high yield weer bezig aan een sterk jaar, met een totaalrendement voor dollarleningen van 5,9% en voor euroleningen van 5,4%. Opmerkelijk is ook de sterke prestatie van Europese AT1 CoCo’s waar het totaalrendement van 13% tot dusver dit jaar de pan-Europese Stoxx 600 (+9,3%) overtreft. Dit illustreert de hoge risicobereidheid onder beleggers. Deze leningen worden uitgegeven door banken en kunnen worden omgezet in aandelen wanneer het eigen vermogen onder bepaalde buffers zakt. Ondanks de hogere volatiliteit zijn AT1 CoCo’s waarschijnlijk veel beter bestand tegen een rentestijging dan de meest kredietwaardige investment-gradebedrijfsobligaties. Dit geldt ook voor het highyield-segment. Met de geleidelijke afbouw van het obligatieaankoopprogramma van de ECB in het vooruitzicht is dat iets om in de gaten te houden, aangezien dit normaliter gepaard gaat met een stijging van de Duitse rente.
De emissiemarkt begint weer te draaien: afgelopen week werd voor €7,7 mrd aan nieuw euro investmentgrade-papier geëmitteerd. Heineken kwam onlangs met een nieuwe bedrijfsobligatie met een omvang van €800 mln. De obligaties hebben een coupon van 1,5% en een looptijd van twaalf jaar.

 


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


The post Rust houdt aan op Europese bedrijfsobligatiemarkten appeared first on Beleggers Belangen.