*

Advies & Analyse

Optimisme over herstel dollar

dinsdag 26 september 2017 17:00

De Amerikaanse dollar presteerde dit jaar ondermaats met een verlies van bijna 10% voor de dollarindex. De daling van zes maanden is de langste sinds 2007. Steeds meer handelaren zetten daarom in op een herstel van de dollar. De Amerikaanse centrale bank zorgde vorige week voor argumenten om dit optimisme te staven.
In aanloop naar de monetaire vergadering was de hoop op een renteverhoging in december een stuk kleiner dan begin dit jaar. Maar de Fed bevestigde dat die derde rentestap er in december toch zit aan te komen. Bovendien werden ook voor volgend jaar drie bijkomende renteverhogingen in het vooruitzicht gesteld. De centrale bank gaat er dus van uit dat de groei van de economie sterk zal blijven en dat de inflatie verder zal aantrekken.

De Fed stopte al in oktober 2014 met het opkopen van schuldpapier. Aan de afbouw van deze portefeuille overheidsobligaties en herverpakte hypotheekschulden werd tot nog toe niet begonnen. Daar komt vanaf volgende maand al verandering in. De balans van $4,5 bln wordt geleidelijk afgebouwd. Dit extra aanbod zal in theorie de obligatiekoersen doen dalen en dus de rente laten toenemen. Deze zomer daalde het rendement op tienjarige Amerikaanse overheidsobligaties naar 2,05%. Sinds het dieptepunt van begin september is het rendement opgelopen naar 2,22%.
De beslissing van enkele hedgefundmanagers om terug long te gaan op de dollar kan een eerste indicatie zijn dat het sentiment stilaan keert. Begin dit jaar waren de speculatieve investeerders nog nettolong op de Amerikaanse munt. In juni keerde de markt en eerder deze maand klom de shortpositie zelfs naar het hoogste niveau sinds 2013. De dollarindex trok aan na de Fed-vergadering en de Amerikaanse munt won terrein tegenover onder meer de Japanse yen en een aantal valuta’s van opkomende markten. Voorlopig is het herstel pril, maar de kans is reëel dat de dollar de komende tijd een deel van de verliezen sinds begin dit jaar zal goedmaken.

 


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


The post Optimisme over herstel dollar appeared first on Beleggers Belangen.