Advies en analyse

Column: Pas op met beleggen in lithium

Maandag 2 oktober 2017 12:04

Beleggers hebben het afgelopen jaar nadrukkelijk oog gekregen voor de aanstaande revolutie in de auto-industrie. Fossiele brandstoffen zullen steeds meer plaatsmaken voor elektriciteit, en verschillende landen hebben al data bepaald waarop benzine- en dieselauto’s niet meer verkocht mogen worden. In 2025 is Noorwegen het eerste land waar het verbod van kracht wordt.

Autobedrijven zijn nu met elkaar in de slag om de eerste te zijn die volledig aan deze nieuwe standaarden voldoet. Volvo heeft al aangegeven dat vanaf 2019 elke nieuwe auto elektrisch zal zijn.

Lithium
Het is de consensus dat lithium een belangrijke rol zal gaan spelen bij de opmars van de elektrische auto. Het metaal is een essentieel onderdeel in de oplaadbare accu’s waarop elektrische auto’s rijden.

Wereldwijd bestaat er slechts één lithium-ETF. Dit is de Global X Lithium & Battery Tech ETF (symbool LIT, ISIN code US37954Y8553). Beleggers kopen deze ETF om te profiteren van de verwachte prijsstijging van lithium, maar ik zou er nooit mijn eigen geld in steken.

De eerste reden is dat ik nooit beleg in een verhaal dat zo duidelijk is dat iedereen het snapt. De beursgeschiedenis laat zien dat er in zulke gevallen er grote verliezen op de borden zullen komen.

Het mooiste voorbeeld is internet in het jaar 2000. Het internet is in de afgelopen 17 jaar veel meer gegroeid dan zelfs de grootste optimist had voorspeld. Het totaalrendement tussen 2000 en nu van de Dow Jones Internet Index is echter -7,64%. In 2002 stond er zelfs een verlies van 94,67% op de borden.

Een eenvoudige manier om te kijken of een bepaalde belegging populair is, is te zien hoe de groei zich heeft ontwikkeld van de beleggingen die deel uitmaken van de ETF. Bij de Global X Lithium & Battery Tech ETF is het aantal uitstaande stukken in de afgelopen 20 maanden vernegenvoudigd. Dit is echt extreem.

De tweede reden dat ik nooit in de Global X Lithium & Battery Tech ETF zal beleggen, is door de beleggingen van deze ETF zelf: niet in het metaal lithium, maar in aandelen. Een aantal top-10 posities van de Global X Lithium & Battery Tech ETF: Samsung, Panasonic, LG, Yuasa, Simplo en Enerrsys. Dit zijn (consumenten)-bedrijven die lithium verwerken in batterijen en accu’s, maar het metaal niet zelf produceren.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Ach de auteur snapt het zelf niet, er is, en ontstaat, gewoon patroonvorming in zo'n ETF wat de prijs maakt, de ETF kan daardoor anders bewegen dan het onderliggende!.. Maargoed, zie je het dan toch niet zitten om redenenen stap je gewoon in een zeldzame grondstoffen ETF, of fonds, daarin heeft lithium ook een plekje, als je 'denkt' dat lithium het nieuwe goud gaat worden…Heeft wel dezelfde bewegingen, maar dat drukt het 'gevoel' wel weg…. Maar waarum überhaupt lithium, auto's?, da's te gemakkelijk gedacht….

    Ed 02 oktober 2017 13:08:10