Advies en analyse

Russische roebel presteert goed maar is kwetsbaar

Dinsdag 3 oktober 2017 17:30

In een niet zo ver verleden was het lot van de Russische roebel (RUB) sterk verbonden aan dat van de olieprijs. Olie en gerelateerde producten staan in voor bijna de helft van de Russische export. De energieprijzen spelen ook nu nog steeds een belangrijke rol in de waarde van de Russische munt. Toch kijken investeerders in toenemende mate naar de reële rente. Dit is het verschil tussen de nominale rente en het inflatiepercentage. De Russische reële rente is een van de hoogste ter wereld. Vandaar dat investeerders op zoek naar rendement in toenemende mate hun blik op Rusland richten.

Begin 2016 ging er nog 86 roebel in $1. Dit was meteen het dieptepunt van de Russische munt. Dit viel niet toevallig samen met de fors gedaalde olieprijs en de economische sancties tegen het land. Maar de dollar verzwakte sindsdien net als tegen de meeste andere valuta ook tegenover de roebel. Momenteel gaan er nog maar 58 roebel in $1. De USD/RUB schommelt sinds begin dit jaar tussen 56 en 61.
De inflatie in Rusland bedroeg twee jaar geleden nog 17%. Deze is intussen fors gedaald maar blijft wel erg volatiel. De Russische centrale bank hanteert een inflatiedoelstelling van 4%. In juni lag het inflatiecijfer met 4,4% boven die grens. Daarom werd na drie opeenvolgende renteverlagingen geen actie ondernomen. Dit gebeurde wel in september, nadat de inflatie in augustus verder daalde naar 3,3%, het laagste peil sinds 1991. De rente werd met 50 basispunten verlaagd naar 8,5%. Dit brengt de reële rente op iets meer dan 5%. De Bank of Russia laat verdere renteverlagingen afhangen van macro-economische cijfers. De groeivoorspellingen werden opgetrokken van 1,3 tot 1,8 naar 1,7 tot 2,2%. Extra monetaire stimulans is dus voorlopig niet nodig.

Van alle obligaties uitgeven in roebels, is intussen meer dan 30% in buitenlandse handen. Dit is het hoogste cijfer ooit. Deze evolutie verhoogt wel de kwetsbaarheid van de Russische munt. Buitenlandse investeerders zoeken snel andere oorden op wanneer elders de reële rente stijgt.


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


The post Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Ach USD/RUB beweegt niet anders dan EUR/USD, en het zijn de bewegingen die de prijs maakt. Olie, of economische sancties, is veel te veel van het goede…., dat telt totaal niet mee. Je kunt het jezelf moeilijker maken dan het is, Beleggers Belangen slaat daar keer op keer in!..

    Ed 03 oktober 2017 18:44:21