*

Advies & Analyse

Palladium steelt de show

woensdag 4 oktober 2017 08:35

Een troy ounce palladium is sinds vorige woensdag meer waard dan eenzelfde hoeveelheid platina. Deze situatie is vrij uitzonderlijk en kwam voor het laatst in september 2001 voor. Platina was de voorbije twintig jaar gemiddeld $555 per troy ounce duurder dan palladium. In de periode van 2007 tot 2012 was dit zelfs $1000.

De inhaalbeweging zat er al een tijdje aan te komen. Palladium is na drie kwartalen in 2017 met een klim van bijna 37% met voorsprong de best presterende grondstof. Platina hinkt met een stijging van slechts 2% ver achterop. Platina en palladium zijn beide edelmetalen met in hoofdzaak industriële toepassingen. Maar palladium gedraagt zich meer als een basismetaal terwijl platina een hogere correlatie heeft met de goud- en zilverprijs. Palladium wordt in hoofdzaak gebruikt voor katalysatoren die de uitstoot van benzinemotoren moeten verminderen. Deze winnen wereldwijd marktaandeel ten nadele van dieselmotoren. Dit jaar zal er een klein aanbodoverschot zijn bij platina. Analisten verwachten ook een lagere vraag naar platina juwelen. De mondiale palladiummarkt kent al vijf opeenvolgende jaren een deficit. Dit aanbodtekort zal volgens verschillende bronnen de komende jaren nog groter worden. Katalysatorenproducent Johnson Matthey verwacht voor 2017 een tekort van 792.000 troy ounce. Vorig jaar bedroeg het deficit slechts 163.000 troy ounce. Analisten van Citigroup schatten het tekort dit jaar op 777.000 troy ounce. Zij zien dit de komende drie jaar verder oplopen naar een miljoen troy ounce. Citigroup voorspelde net als Deutsche Bank al in juni dat de palladiumprijs boven die van platina zou uitstijgen. Ook de hoeveelheid palladium onder beheer van trackers of ETF’s die in het fysieke metaal investeren is de voorbije maanden gestegen naar het hoogste niveau sinds januari. Daarnaast is ook het aantal uitstaande long termijncontracten op palladium (om op een verdere prijsstijging in te spelen) spectaculair toegenomen.

Ruwe olie noteert na drie kwartalen in 2017 een negatief rendement. West Texas Intermediate (WTI) moet ruim 4% inleveren terwijl de daling bij Brent beperkt blijft tot 0,6%. Dit neemt niet weg dat het voorbije kwartaal het beste was voor ruwe olie sinds het tweede kwartaal van 2016. Een vat Brent Noordzee-olie werd tussen juli en september 20% duurder. De voorbije handelsweek zorgde voor de vijfde opeenvolgende weekwinst. Daarmee koerste de olieprijs naar het hoogste niveau in meer dan twee jaar en wordt opnieuw de bovenkant van de prijsvork bereikt waar ruwe olie zich al enkele kwartalen in beweegt. De markt anticipeert op een hogere vraag naar ruwe olie nu de Amerikaanse raffinaderijen weer opstarten na de doortocht van orkanen Harvey en Irma. Meer raffinage betekent ook een hogere vraag naar ruwe olie. Aan de aanbodzijde bleef de groei van de Amerikaanse productie in augustus en september beperkt. Met name in de Golf van Mexico werd minder ruwe olie geproduceerd. Er zijn echter signalen dat de output binnenkort weer zal toenemen. Zo blijkt uit cijfers van Baker Hughes dat het aantal operationele boorinstallaties voor het eerst in zeven weken is gestegen. Ook de OPEC-productie nam vorige maand volgens de eerste schattingen weer toe. In Libië is na het einde van de recente onrust de productie gestegen naar bijna een miljoen vaten per dag.

Lees ook: Russische roebel presteert goed maar is kwetsbaar


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


The post Palladium steelt de show appeared first on Beleggers Belangen.