Advies en analyse

Palladium steelt de show

Woensdag 4 oktober 2017 08:35

Een troy ounce palladium is sinds vorige woensdag meer waard dan eenzelfde hoeveelheid platina. Deze situatie is vrij uitzonderlijk en kwam voor het laatst in september 2001 voor. Platina was de voorbije twintig jaar gemiddeld $555 per troy ounce duurder dan palladium. In de periode van 2007 tot 2012 was dit zelfs $1000.

De inhaalbeweging zat er al een tijdje aan te komen. Palladium is na drie kwartalen in 2017 met een klim van bijna 37% met voorsprong de best presterende grondstof. Platina hinkt met een stijging van slechts 2% ver achterop. Platina en palladium zijn beide edelmetalen met in hoofdzaak industriële toepassingen. Maar palladium gedraagt zich meer als een basismetaal terwijl platina een hogere correlatie heeft met de goud- en zilverprijs. Palladium wordt in hoofdzaak gebruikt voor katalysatoren die de uitstoot van benzinemotoren moeten verminderen. Deze winnen wereldwijd marktaandeel ten nadele van dieselmotoren. Dit jaar zal er een klein aanbodoverschot zijn bij platina. Analisten verwachten ook een lagere vraag naar platina juwelen. De mondiale palladiummarkt kent al vijf opeenvolgende jaren een deficit. Dit aanbodtekort zal volgens verschillende bronnen de komende jaren nog groter worden. Katalysatorenproducent Johnson Matthey verwacht voor 2017 een tekort van 792.000 troy ounce. Vorig jaar bedroeg het deficit slechts 163.000 troy ounce. Analisten van Citigroup schatten het tekort dit jaar op 777.000 troy ounce. Zij zien dit de komende drie jaar verder oplopen naar een miljoen troy ounce. Citigroup voorspelde net als Deutsche Bank al in juni dat de palladiumprijs boven die van platina zou uitstijgen. Ook de hoeveelheid palladium onder beheer van trackers of ETF’s die in het fysieke metaal investeren is de voorbije maanden gestegen naar het hoogste niveau sinds januari. Daarnaast is ook het aantal uitstaande long termijncontracten op palladium (om op een verdere prijsstijging in te spelen) spectaculair toegenomen.

Ruwe olie noteert na drie kwartalen in 2017 een negatief rendement. West Texas Intermediate (WTI) moet ruim 4% inleveren terwijl de daling bij Brent beperkt blijft tot 0,6%. Dit neemt niet weg dat het voorbije kwartaal het beste was voor ruwe olie sinds het tweede kwartaal van 2016. Een vat Brent Noordzee-olie werd tussen juli en september 20% duurder.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Het zijn zo'n beetje 'de vergeten groenten' van de markt. Worden in een ETF gezet omdat velen niet de toegang hebben tot de futures markt, terwijl nu juist daar het rendement te verkrijgen is!.. Niet elke ETF deint mee met het onderliggende, er zijn erbij die op 'hoop' en 'gevoel' lopen…, Dus wat 'de vergeten groenten' betreft, pik ze op met de future, zit je altijd goed.

    Ed 04 oktober 2017 13:27:16