Advies en analyse

De filosofie van de Beleggers Belangen Academy

Donderdag 5 oktober 2017 16:45

Bij het opzetten van de Beleggers Belangen Academy gingen we uit van onze eigen filosofie. Hoe ziet die eruit? Vijf uitgangspunten.

Het opzetten van een opleiding voor beleggers vraagt om een duidelijke visie op wat beleggen is en hoe je het moet doen – en hoe niet. Toen we de uitgangspunten voor de Beleggers Belangen Academy formuleerden, werden we dan ook gedwongen onszelf af te vragen hoe onze filosofie op beleggen er uitziet. We formuleerden vijf uitgangspunten, vijf grondbeginselen van de Academy. Die lopen uiteen van de manier waarop we naar ETF’s kijken tot de wijze waarop we omgaan met het risico op beurscrashes. Het zijn beginselen waarmee alle beleggers, en niet in de laatste plaats onze cursisten, hun voordeel kunnen doen.

1. Kruip onder de motorkap bij ETF’s

Er zijn legio manieren om een index op te bouwen. Wij zijn niet gecharmeerd van indices waarin kleine bedrijven een zware weging kunnen krijgen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren in indices waarbij de enige wegingsfactor prijs is. Voorbeelden zijn te vinden in de Amerikaanse Dow Jones-index en de Japanse Nikkei 225. Zo is de Japanse kledinglijn Fast Retailing met een beurswaarde van ¥3,6 mrd een stuk kleiner dan Toyota, dat een beurswaarde van ¥20,2 mrd heeft. Fast Retailing heeft in de bekendste Japanse beursindex echter een vijf keer hogere weging dan de autofabrikant. Dit komt door het verschil in beurskoers: ¥33800 voor Fast Retailing tegenover ¥6180 voor Toyota. Prijs is daarom een slechte wegingsfactor.

De Dow Jones is op precies dezelfde manier opgebouwd als de Nikkei. Hier heeft Goldman Sachs een weging die tien keer groter is dan die van General Electric, terwijl de beurswaarde van de zakenbank nog niet de helft is van die van het nutsbedrijf. De Dow Jones heeft nog een extra nadeel: er zitten maar dertig aandelen in, waar dat er in de Nikkei 225 zijn. Er is daardoor minder spreiding en elk bedrijf heeft een zwaardere weging dan als de index een stuk groter zou zijn. De Beleggers Belangen Academy is voorstander van een marktgewogen index met veel verschillende aandelen. Een mooi voorbeeld is de S&P500. In deze index zitten de 500 grootste aandelen van de Verenigde Staten. Het grootste beursgenoteerde bedrijf in de wereld, Apple, heeft in deze index een weging van slechts 3,7%.

2.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven