*

Advies & Analyse

Japanse verkiezingen zetten yen in beweging

dinsdag 10 oktober 2017 17:30

Over ruim anderhalve week, op zondag 22 oktober, gaat Japan naar de stembus. De verwachting is dat de liberaal democratische partij (LDP) van de zittende premier Shinzo Abe zal winnen. De reden voor deze vervroegde verkiezingen was dat Abe hoopte een steviger mandaat te krijgen. Maar door de plotselinge opkomst van een nieuwe oppositiepartij kan de LDP juist zetels kwijtraken. Dit kan invloed hebben op het Japanse monetaire beleid, en dus ook op de waarde van de yen.

De nieuwe partij, de Partij van de Hoop, deed het een tijd goed in de opiniepeilingen. Deze partij is opgericht door de gouverneur van Tokyo, Yuriko Koike, en staat veranderingen van het huidige Japanse beleid voor. Ook de monetaire politiek zou kunnen veranderen. De nieuwe regering kan volgend jaar de opvolger aanwijzen van de huidige voorzitter van de centrale bank van Japan. De zittende voorzitter is Haruhiko Kuroda. De verkiezingsuitslag, en de peilingen, zijn door de mogelijke veranderingen op monetair gebied van invloed op de waarde van de yen.

Verkrapping

De komende dagen zou de koers van het veel verhandelde paar USD/JPY kunnen worden beïnvloed door de peilingen. Als de LDP het volgens de polls goed gaat doen, kan het paar stijgen in waarde. Dat wil zeggen een lagere yen. Als de LDP het minder goed doet, zou het paar juist kunnen zakken. We denken dat de verkiezingsuitslag zelf maar kort invloed op het paar zal hebben. De LDP is decennialang aan de macht geweest in Japan. We denken niet dat daar nu ineens verandering in komt. Maar de vraag is wel of er binnen afzienbare tijd een einde komt aan het huidige monetaire beleid. In de VS is de verruimende politiek al gestopt en in de eurozone lijkt het einde nabij. Het lijkt een kwestie van tijd voordat in Japan ook het einde wordt aangekondigd. Bij de dollar was duidelijk dat vooral in de aanloop naar een monetaire verandering de waarde van de munt oploopt. Dat zou bij de yen ook kunnen gaan gebeuren.

The post Japanse verkiezingen zetten yen in beweging appeared first on Beleggers Belangen.