Advies en analyse

Tijd voor een kritische blik op uw vermogensbeheerder

Donderdag 12 oktober 2017 09:54

Veel beleggers maken gebruik van de dienstverlening van een vermogensbeheerder. Is dat nog steeds zinnig, of zijn beleggingsfondsen en ETF’s een beter alternatief? Bent u tevreden of kunt u het zelf beter? Neem de prestaties van uw vermogensbeheerder onder de loep aan de hand van een aantal vragen.

Wat is de opdracht?
Om de prestaties van een beleggingsportefeuille goed te kunnen beoordelen moet eerst de opdracht duidelijk zijn. Wat waren de doelstellingen van de portefeuille? Uitgangspunt kan een financieel doel in de toekomst zijn, of een specifiek lange-termijnrendement op basis van uw risicobereidheid. Misschien volgt u een specifieke modelportefeuille van de vermogensbeheerder. Neem in ieder geval minimaal eens per jaar de doelstelling van de portefeuille onder de loep. Past die nog wel bij uw huidige wensen? Misschien vindt u vermogensbehoud inmiddels wel belangrijker dan vermogensgroei. Of wilt u juist meer risico nemen om uw financiële doelen – extra pensioen, studiegeld voor de kinderen – te behalen.

Waar beleg ik in?
Het is belangrijk om periodiek de beleggingen onder de loep te nemen. Passen deze nog bij de afgesproken strategie en doelstelling? Dat is niet vanzelfsprekend. Sommige vermogensbeheerders verkleinen het beleggingsuniversum, bijvoorbeeld door interne regels of door toegenomen eisen van de toezichthouder. Dan worden bijvoorbeeld hedgefunds of vastgoedfondsen niet meer aangeboden of vervangen door een beleggingsfonds. Dat kan een goede oplossing zijn, behalve als u de beheerder betaalt voor zijn expertise op het gebied van alternatieve beleggingen.

Wat leverde het op?
Wat leverde de dienstverlening u tot nu toe op? Vergelijk de prestaties van uw portefeuille met de door de vermogensbeheerder gebruikte benchmark. Wijkt uw resultaat daar (positief of negatief) flink vanaf, dan is een verklaring op zijn plaats. Zet de prestaties van de diverse asset classes ook eens af tegen een index, bijvoorbeeld een van de MSCI-indices. Wie een vermogensbeheerder inschakelt, kiest meestal voor actief beheer. U betaalt iemand om het beter dan de markt doen. Lukt dit op lange termijn niet, dan is het tijd om uit te kijken naar een ander. Of zelf in een – goedkoper – indexfonds te beleggen.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Over kritische blik gesproken.Waarom zul je überhaupt gaan 'beleggen', op de momenten dat 'beleggen' hot is zul je het links moeten laten liggen, als ze je voor gek verklaren omdat je wilt 'beleggen' weet je dat het de juiste tijd is, en hotter dan dit is het nog nooit geweest….. Om het dan over beleggingsfondsen, ETF’s, en vermogensbeheerders, te hebben slaat de plank volledig mis!..

    Ed 12 oktober 2017 11:49:07