*

Advies & Analyse

Tijd voor een kritische blik op uw vermogensbeheerder

donderdag 12 oktober 2017 09:54

Veel beleggers maken gebruik van de dienstverlening van een vermogensbeheerder. Is dat nog steeds zinnig, of zijn beleggingsfondsen en ETF’s een beter alternatief? Bent u tevreden of kunt u het zelf beter? Neem de prestaties van uw vermogensbeheerder onder de loep aan de hand van een aantal vragen.

Wat is de opdracht?
Om de prestaties van een beleggingsportefeuille goed te kunnen beoordelen moet eerst de opdracht duidelijk zijn. Wat waren de doelstellingen van de portefeuille? Uitgangspunt kan een financieel doel in de toekomst zijn, of een specifiek lange-termijnrendement op basis van uw risicobereidheid. Misschien volgt u een specifieke modelportefeuille van de vermogensbeheerder. Neem in ieder geval minimaal eens per jaar de doelstelling van de portefeuille onder de loep. Past die nog wel bij uw huidige wensen? Misschien vindt u vermogensbehoud inmiddels wel belangrijker dan vermogensgroei. Of wilt u juist meer risico nemen om uw financiële doelen – extra pensioen, studiegeld voor de kinderen – te behalen.

Waar beleg ik in?
Het is belangrijk om periodiek de beleggingen onder de loep te nemen. Passen deze nog bij de afgesproken strategie en doelstelling? Dat is niet vanzelfsprekend. Sommige vermogensbeheerders verkleinen het beleggingsuniversum, bijvoorbeeld door interne regels of door toegenomen eisen van de toezichthouder. Dan worden bijvoorbeeld hedgefunds of vastgoedfondsen niet meer aangeboden of vervangen door een beleggingsfonds. Dat kan een goede oplossing zijn, behalve als u de beheerder betaalt voor zijn expertise op het gebied van alternatieve beleggingen.

Wat leverde het op?
Wat leverde de dienstverlening u tot nu toe op? Vergelijk de prestaties van uw portefeuille met de door de vermogensbeheerder gebruikte benchmark. Wijkt uw resultaat daar (positief of negatief) flink vanaf, dan is een verklaring op zijn plaats. Zet de prestaties van de diverse asset classes ook eens af tegen een index, bijvoorbeeld een van de MSCI-indices. Wie een vermogensbeheerder inschakelt, kiest meestal voor actief beheer. U betaalt iemand om het beter dan de markt doen. Lukt dit op lange termijn niet, dan is het tijd om uit te kijken naar een ander. Of zelf in een – goedkoper – indexfonds te beleggen.

Wat betaal ik ervoor?
Wat betaalt u voor vermogensbeheer? De basis is de beheerfee, daarnaast betaalt u afhankelijk van de beleggingen nog bijkomende kosten. Soms zijn die verstopt in de kosten van bijvoorbeeld de beleggingsfondsen. Breng alle kosten in kaart en zet deze af tegen onder andere het behaalde rendement of alternatieve portefeuilles/beheerders. Vergeet ook zaken als gemak en discipline niet. Hebt u weinig tijd om zelf de portefeuille te beheren, dan kan een vermogensbeheerder ervoor zorgen dat u toch goed gespreid belegt. Dat is ook wat waard.

Kan ik dit zelf beter?
Misschien belegt u bij nader inzien zelf beter dan uw vermogensbeheerder. Houd daarbij wel rekening met de tijd die het kost om actief te beleggen. Mogelijk is een portefeuille met beleggingsfondsen en indexfondsen een aantrekkelijk alternatief. Dan is de opleiding Beter beleggen met ETF’s en beleggingsfondsen interessant voor u. Daarin leert u hoe u beleggingsfondsen en ETF’s kunt gebruiken om het rendement van uw portefeuille gericht te verhogen.


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


The post Tijd voor een kritische blik op uw vermogensbeheerder appeared first on Beleggers Belangen.