Advies en analyse

Kerninflatie blijft raadsel voor centrale banken

Dinsdag 17 oktober 2017 16:49

De kerninflatie (consumentenprijzen zonder voeding en olie) blijft een raadsel voor de centralebankpresidenten. In de VS, waar de Fed op het punt staat de rente te verhogen, was de inflatie over augustus en september met 1,7% toch weer ver van de gewenste 2% af. Dit betekent dat de Fed met deze actuele cijfers voorhanden eigenlijk geen argument heeft om de officiële kortetermijnrentes te verhogen. Dat argument is er wél als economische theorieën worden gehanteerd. De werkloosheid is in de VS zover gedaald dat de arbeidsschaarste in theorie tot hogere lonen en dus tot hogere prijzen en inflatie moet gaan leiden. Met die theorie in het achterhoofd kan dus worden verwacht dat de huidige lage werkloosheid in de toekomst toch eindelijk tot meer inflatie zal leiden.

Geen jaarrecords

Om die inflatie voor te zijn heeft de Fed toch een argument om de rentetarieven te verhogen. Daar komt bij dat een verhoging ook uit oogpunt van voorzichtigheid valt te beargumenteren. Immers, als de inflatie eenmaal is gestegen, moeten meerdere renteverhogingen worden doorgevoerd om haar te beteugelen en dat kan de economische groei aantasten. De markt voor tienjaarsschuld heeft met rentestijging geanticipeerd op een stijging van de korte rente. Daarmee zijn overigens nog geen jaarrecords bereikt (zie grafiek).

The post Kerninflatie blijft raadsel voor centrale banken appeared first on Beleggers Belangen.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

 • Er is wel meer wat een raadsel is voor centrale banken…Zo zien ze bijvoorbeeld deflatie ook over het hoofd, en wat er is wordt als 'goed' beschouwd.. Zou dus zomaar kunnen dat het raadsel kerninflatie opgelost wordt door deflatie erbij te betrekken!.. Markten anticiperen niet, ze zijn, en ze doen, die tienjaarsschuld zin is flauwekul….

  Ed 17 oktober 2017 20:54:27
 • De hufters hebben geen flauw idee wat rekenen is dat is het probleem!! Schuldenlasten zijn te zwaar maar blijven rustig door sjoemelen. werkeloosheid gedaald in de VS? Geloof ik werkelijk geen bal van. Crisis ten einde? Of beter gezegd het begin van het einde!! Maar ja zeepbellen zijn om lekker te spatten of de centrale banken blij gaan zijn met de resultaten is andere zaak. Het teaterspektakel zal om te janken zijn. De media moet toch wat schrijven? Zelf zeer nuchter blijven over deze bezopen zaak. Trump krijgt onmogelijk de belastingverlaging door de senaat en vertrouwen zal zeer zwaar afnemen in deze heer. De financieele markt zal daar heftig op reageren dat is duidelijk.

  smarty 17 oktober 2017 19:42:04
 • Gooi die rente van 1.25 naar 2.5% en de schulden kosten meer onder de streep dan er binnen komt. Alleen al daarom kan de rente nooit genormaliseerd worden. Effect was al te zien na de 2 voorgaande rente verhogingen: USD versterkt niet meer en goud lijkt ook klaar te zijn met zijn meerjarige daling i.t.t. de verwachting door de rente verhogingen.

  Arjan 17 oktober 2017 18:04:24
 • Het wordt tijd dat deze gekte eens ophoudt, aan de lippen hangen van een stel op hol geslagen bankiers die echt niet weten waar ze mee bezig zijn! Nou dan zal die inflatie een keer op 2% komen, houden ze dan op met het uithollen van ons financiële systeem? Het antwoord is: natuurlijk niet, er is geen weg meer terug en om nu toe te geven dat al het gesjoemel van de afgelopen jaren eigenlijk tot niets heeft geleid, tja dat doe je niet zo snel .....

  Huhhh 17 oktober 2017 17:37:55
 • De economische theorie kot niet uit; dat is niets nieuws: het is n.l. geen theorie, zoals zoveel in de economische" wetenschap: wetenschappelijk niet getoetst.. Het enige dat een factor van belang is, is menselijk gedrag en welk gedrag bepaald dat de inflatie niet stijgt; ik zou zeggen: vul maar in. Als dat bekend is, is het zaak daar proberen invloed op uit te oefenen. Een beetje rommelen met de rente zal dat wel niet zijn, lijkt mij.

  jan 17 oktober 2017 17:31:30