*

Advies & Analyse

ArcelorMittal grootste stijger AEX

dinsdag 17 oktober 2017 16:30

Op weekbasis sloot de AEX (dinsdag tot en met maandag) 1% hoger op 546,67 punten. Zonder aantoonbare redenen was ArcelorMittal de grootste stijger met ruim 9%, terwijl Gemalto de grootste daler was met een min van meer dan 11%.

Op dinsdag maakte AkzoNobel bekend dat zijn divisie Specialty Chemicals de fabriek in Ningbo heeft uitgebreid, waardoor de productiecapaciteit voor organische peroxides in het derde kwartaal van volgend jaar met meer dan 100% zal toenemen. Verder verlengde Unibail-Rodamco zijn op 14 augustus aangekondigde aandeleninkoopprogramma, dat officieel op 10 oktober zou aflopen. Dit loopt nu door tot 29 december.

Royal Dutch Shell

Op woensdag verkocht Royal Dutch Shell zijn belang van bijna 17% in het Braziliaanse gasdistributiebedrijf Comgás voor omgerekend $380 mln. Het olieconcern heeft een overeenkomst gesloten met Cosan om een bestaande putoptie in werking te laten treden.

Een paar dagen later werd bekend dat Shell NewMotion overneemt, een van de grootste aanbieders van laadpalen ter wereld.

Unilever

Verder bracht Unilever Plc, de Britse vennootschap van het concern, op woensdag een bod uit op alle nog uitstaande preferente aandelen Unilever NV. Op deze manier wil Unilever zijn kapitaalstructuur vereenvoudigen.

Een dag later kondigde het bedrijf aan via zijn investeringsmaatschappij Unilever Ventures $3 mln te investeren in de startup Beauty Bakery, die cosmetica produceert voor verschillende huidskleuren.

Fugro

Ook Fugro was deze week meermaals in het nieuws. Op donderdag verkocht de bodemonderzoeker enkele niet-kernactiviteiten, waaronder de divisie die zich richt op kabels en geulen voor pijpleidingen in de zeebodem. De Amerikaanse branchegenoot Global Marine Holdings neemt deze activiteiten voor circa $73 mln over. Fugro ontvangt hiervoor een belang van 24% in de gecombineerde activiteiten van Global Marine en heeft daarnaast een lening van $7,5 mln uitgegeven aan het Amerikaanse bedrijf.

Op maandag volgde het bericht dat Fugro de Noor Øystein Løseth per april volgend jaar wil aanstellen als de nieuwe topman, wat dezelfde dag nog leidde tot een koerssprong van 5,5%.

The post ArcelorMittal grootste stijger AEX appeared first on Beleggers Belangen.