*

Advies & Analyse

Lage risico-opslagen helpen bedrijfsobligaties

dinsdag 24 oktober 2017 15:45

In euro’s genoteerde bedrijfsobligaties kijken we wederom terug op een goede week. De risico-opslagen daalden verder tot om en nabij de laagste niveaus van dit jaar. Ondanks een lichte stijging van de onderliggende kapitaalmarktrente bleef het effectieve rendement op de iBoxx Corporates Index onder de 1%. De ‘yield’ op junkleningen, weerspiegeld door de iBoxx High Yield Corporates Index, daalde zelfs naar een nieuw diepterecord van 2,48%. Hier zijn de risico-opslagen op het laagste niveau sinds medio 2007 beland.

Het is verstandig om bij deze lage rendementen behoedzaam te werk te gaan, zeker nu de Europese Centrale Bank op het punt staat het opkoopprogramma af te bouwen. Zowel het investment grade als high yield segment heeft enorm geprofiteerd van de obligatie-aankopen door de ECB. Een stijging van de Duitse obligatierente zal het totaalrendement bovendien onder druk zetten en waarschijnlijk tot een lagere vraag naar bedrijfsobligaties leiden. Door de lage rente op staatsobligaties zijn institutionele beleggers zoals verzekeraars immers noodgedwongen uitgeweken naar de bedrijfsobligatiemarkt.

Aan de andere kant blijft het fundamentele plaatje goed. De economische groei in Europa zet door en het bedrijfsleven presteert sterk. Hierdoor is de kans op wanbetaling momenteel zeer laag. Kredietbeoordelaar Moody’s verwacht zelfs dat het wanbetalingspercentage onder Europese high-yieldbedrijven het komende jaar verder zal dalen van 2,4% naar slechts 1,3%.

The post Lage risico-opslagen helpen bedrijfsobligaties appeared first on Beleggers Belangen.