Advies en analyse

ASML trapt kwartaalcijferseizoen af

Dinsdag 24 oktober 2017 17:15

Afgelopen week (dinsdag t/m maandag) stond in het teken van de start van het derde kwartaalcijferseizoen, dat werd afgetrapt door ASML.

De chipmachineproducent maakte op woensdag bekend dat de omzet over het derde kwartaal is uitgekomen op €2,45 mrd en de nettowinst op €557 mln. ASML profiteerde vooral van de stijgende verkoop van EUV-machines.

Winstwaarschuwing AkzoNobel

Minder goed verging het AkzoNobel, dat op woensdag zijn winstverwachting voor 2017 neerwaarts bijstelde na een teleurstellend derde kwartaal.

Hoewel de omzet van het concern licht steeg tot €3,62 mrd, daalde de nettowinst met bijna een kwart tot €216 mln en de ebit met 13% tot €383 mln. AkzoNobel verwacht daarom dat de ebit over heel 2017 in lijn zal liggen met 2016, terwijl eerder nog werd gerekend op een verbetering van het resultaat.

Verder maakte Refresco bekend gesprekken met PAI Partners te zijn gestart naar aanleiding van het overnamebod door de Franse investeerder. Ondertussen kreeg Altice in Portugal een tegenslag te verwerken in de overname van mediabedrijf Media Capital. De Portugese mediawaakhond ERC is vooralsnog niet akkoord.

Unilever verkoopt minder ijs

Op donderdag stelde Unilever dat er door slecht weer in Europa het afgelopen kwartaal minder ijs is verkocht, wat er mede toe leidde dat de totale omzet met 1,6% afnam tot €13,2 mrd. Unilever was uiteindelijk de grootste daler van de AEX met een min van 8%.

Verder maakte Philips Lighting bekend dat de omzet het derde kwartaal op jaarbasis is gedaald met 3,5% tot bijna €1,7 mrd, terwijl de nettowinst ruim verdubbelde tot €110 mln.

Philips & overnames

De derde kwartaalcijfers die Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven