*

Advies & Analyse

Weer iets meer beweging op de aandelenmarkten

woensdag 25 oktober 2017 09:44

Er komt weer iets meer beweging op de aandelenmarkten. Met de slotkoersen van maandag waren er afgelopen week iets meer en grotere uitschieters dan de week ervoor. Van de belangrijkste indices was de Nikkei met +2,1% de grootste winnaar. Tot en met maandag behaalde de hoofdgraadmeter van Tokio vijftien handelsdagen op rij een positief rendement. Dat was de langste winstreeks in de geschiedenis. Ook de ruime verkiezingszege van premier Shinzo Abe werd op de beurs met gejuich ontvangen.

Onderaan de lijst van 96 hoofdgraadmeters die Bloomberg rangschikt, stond afgelopen week de Griekse ASE (-4,1%). In geld gemeten onbeduidend, maar als achilleshiel van de eurozone interessant. Gemeten in lokale valtuta was de ASE tussen half februari 2016 en half juli 2017 de op drie na best renderende hoofdindex ter wereld (+94,6%), vooral door het economisch herstel in Griekenland. Daarna volgde een correctie (-14,4% sinds half juli). Die geeft aan dat de zorgen over vooral de Griekse banken nog niet over zijn.

Oliegerelateerde beurzen
Verder verloor zowel de Russische RTSI (-2,3%) als de Braziliaanse Bovespa (-1,9%) terrein. Beide oliegerelateerde beurzen reageren op de onzekerheden over productiebeperking door de olieproducerende landen. De olieprijs kende halverwege februari vorig jaar een meerjarige dip, toonde daarna tot half februari van dit jaar een zeer sterk herstel, en schommelt sinds die tijd rond de $50 per vat. In grote lijnen bewegen de RTSI en de Bovespa met de olieprijs mee.

Recordstanden
In de VS scherpten de Dow Jones (+1,4%) en de breed samengestelde S&P500 (+0,3%) hun recordstanden verder aan, terwijl in Europa de Stoxx50 (+0,0%) en de breed samengestelde Stoxx600 (-0,2%) nagenoeg niet van hun plaats kwamen. Ook de FTSE100 in Londen toonde per saldo nauwelijks beweging.


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


The post Weer iets meer beweging op de aandelenmarkten appeared first on Beleggers Belangen.