*

Advies & Analyse

Column: short gaan in olie is nog steeds een no-brainer

dinsdag 31 oktober 2017 15:50

In de eerste week van 2017 was ik ervan overtuigd dat de WTI-olieprijs met $55,01 een fantastische kans bood om short te gaan. De olieprijs werkte in het eerste halfjaar onwaarschijnlijk goed mee. De olieprijs ging via lagere toppen en bodems naar $42 toe. Dat betekende een daling van 29%. In de zomer draaide de trend, met als gevolg dat de olieprijs steeg tot $54,46. De shortpositie staat nog $0,55 in de plus.

Hoewel de huidige top ogenschijnlijk niet ver onder de top van $55 uit januari ligt, zie ik een veel groter verschil tussen toen en nu. Dit komt omdat de waarde van de olieprijs is uitgedrukt in dollars. De waarde van de dollar is in de eerste tien maanden van 2017 gedaald met 12%, en dat betekent dat de olieprijs automatisch met 12% is gestegen. Hierbij is aan de fundamentele omstandigheden niets veranderd. Ik ben er daarom er nog steeds van overtuigd dat de olieprijs (verder) naar beneden gaat.

VS grootste olieproducent?

Mijn belangrijkste argument is de technologische vooruitgang die op dit moment gaande is in de Verenigde Staten. De Amerikanen halen momenteel 9,5 miljoen vaten olie per dag naar boven. Daarmee zijn ze hard op weg om Saoedi-Arabië en Rusland voorbij te streven op de lijst van grootste olieproducenten ter wereld.

De technologische vooruitgang zorgt ervoor dat de productiekosten van een vat olie maar blijven dalen. Dit was de afgelopen tien maanden goed te zien. De economie trok aan in de Verenigde Staten, Europa, Japan en China. De wereldeconomie groeide sterk en de vraag naar olie nam toe. Dit deed de olieprijs echter niet stijgen, omdat er aan de aanbodzijde een stuwmeer aan olie ligt.

De sterke groei van de wereldeconomie heeft ervoor gezorgd dat speculanten zich weer massaal hebben gemeld in de oliemarkt. Zij denken dat de prijs van olie verder zal oplopen. Op dit moment staan er dan ook drie keer zoveel long-futurecontracten uit als toen de olieprijs in 2008 de $148 bereikte. Dit is bizar veel.

Beter trackrecord

Een future-contract kent een koper en een verkoper. De verkopers van oliecontracten zijn de commerciële partijen, die momenteel met liefde hun toekomstige producties verkopen voor de prijzen van vandaag. En deze commerciële partijen hebben een beter trackrecord dan de speculanten. In januari 2016, toen de olieprijs op $25 stond, zaten de speculanten massaal short terwijl de commerciële partijen massaal longposities hadden ingenomen.

Zolang speculanten heel enthousiast zijn over de olieprijs en het aanbod groter is dan de vraag, blijf ik negatief over de olieprijs. Mijn koersdoel is nog steeds $25 per vat.

The post Column: short gaan in olie is nog steeds een no-brainer appeared first on Beleggers Belangen.