*

Advies & Analyse

Ruwe olie doorbreekt belangrijke grens

dinsdag 31 oktober 2017 16:46

Een vat Brent Noordzeeolie werd vorige week 4,6% duurder. De derde opeenvolgende weekstijging bracht de prijs voor het eerst sinds juli 2015 boven de grens van $60. De Amerikaanse WTI-variant presteerde nog iets beter, met +4,7%. WTI noteert nu op het hoogste niveau sinds maart.

Productiebeperking

De prijsstijging kan aan een combinatie van factoren worden toegeschreven. Na Rusland is nu ook Saoedi-Arabi√ę bereid tot een verlenging van de huidige productiebeperking. De bestaande overeenkomst loopt nog tot maart 2018, maar tijdens de komende OPEC-bijeenkomst van 30 november staat een verlenging op de agenda. Het lijdt weinig twijfel dat deze er zal komen. De aanhoudende spanningen¬†tussen het Iraakse leger en de Koerden in het olierijke noorden van Irak vormden een ander element dat de prijs ondersteunde.

In de Verenigde Staten lagen de productiecijfers van Exxon en Chevron in het derde kwartaal onder de verwachtingen. Het Franse Total liet weten dat het onevenwicht tussen vraag en aanbod steeds kleiner wordt. Het is wel opmerkelijk dat de prijsstijging van de voorbije weken samenvalt met een klim van de Amerikaanse dollar. Normaal is dit andersom.

Brent is ook in backwardation. Deze situatie, waarbij de prijzen voor levering op korte termijn hoger liggen dan voor levering op lange termijn, wijst op een fysieke schaarste. De WTI termijncontracten kennen een vlakke prijscurve. Verder stond de shortpositie op Brent in acht maanden niet meer zo laag.

 

The post Ruwe olie doorbreekt belangrijke grens appeared first on Beleggers Belangen.