*

Advies & Analyse

Mondiale beurzen breken uit

dinsdag 7 november 2017 16:13

Wereldwijd vervolgden de beurzen hun opmars. Sterke kwartaalcijfers, fusie- en overnamenieuws en optimisme over de Amerikaanse belastingplannen gaven steun aan de koersen. Over de vijf handelsdagen met slotkoersen van maandag steeg de S&P500 met 0,7% en de Dow Jones met 0,9%. Voor de Nasdaq was er een winst van 1,3%. Daarmee bereikten de drie toonaangevende indices op Wall Street nieuwe recordhoogtes.

Ook elders in de wereld braken belangrijke beurzen uit. In Japan steeg de Nikkei 225 (+2,4%) naar het hoogste niveau sinds 1992, geholpen door goede bedrijfsresultaten en een zwakke yen. Europa had ook een goede week, met een winst van 0,8% voor de Stoxx600. Onder de Europese hoofdfondsen was Volkswagen (+7,2%) een van de uitblinkers. Ondanks een nieuwe claim van €350 mln als gevolg van het dieselschandaal gaat het weer de goede kant op met het bedrijf. Het herstel van de autoverkopen in de Verenigde Staten zette in oktober met een stijging van 11,9% versterkt door.

Winstwaarschuwing

Kwartaalcijfers van Société Générale vielen niet in goede aarde. De Franse bank moest meer geld opzijzetten voor rechtszaken en rapporteerde over het derde kwartaal een winstdaling van 15%. Het aandeel verloor 6%. Ook Sanofi (-4%) stelde beleggers teleur. De kwartaalwinst kwam tegen constante wisselkoersen 1,1% lager uit op €2,1 mrd. De Franse farmaceut waarschuwde voor een sterker dan verwachte krimp van de diabetesverkopen.

In New York was chipmaker Qualcomm (+14,4%) een van de sterkste stijgers, nadat concurrent Broadcom een bod uitbracht van $70 per aandeel. Een opvallende daler was Under Armour (-27%). De sportkledingfabrikant worstelt met de toenemende concurrentiestrijd op de Amerikaanse thuismarkt en verlaagde zijn winstverwachting.

The post Mondiale beurzen breken uit appeared first on Beleggers Belangen.