*

Advies & Analyse

Shell trekt de kar voor de AEX

dinsdag 7 november 2017 17:08

Royal Dutch Shell was afgelopen week de grote winnaar van de AEX-fondsen, terwijl Altice en SBM Offshore onderaan bungelden. De index sloot op weekbasis uiteindelijk 0,9% hoger.

De afgelopen beursweek (dinsdag t/m maandag) was Shell met een plus van 4,3% de grootste stijger binnen de AEX. Het olie- en gasbedrijf realiseerde over het derde kwartaal op jaarbasis een winstsprong van bijna 200% tot $4,1 mrd, terwijl het nettoresultaat gecorrigeerd voor eenmalige posten en tegen constante voorraadprijzen met 47% toenam tot $4,2 mrd.

Herstel Brunel

De derdekwartaalcijfers die Brunel vrijdag naar buiten bracht, tonen tekenen van herstel. De brutowinst van de detacheerder daalde op jaarbasis met 13,6% tot €7 mln. De omzet van Brunel nam met 5% af tot €194,5 mln. Wel zag Brunel het afgelopen kwartaal de omzet in Nederland op jaarbasis 6% hoger uitkomen, terwijl in Duitsland de omzetgroei 4% bedroeg.

Voor het vierde kwartaal rekent Brunel op een recordomzet in Europa. Het herhaalde zijn verwachting om over heel dit jaar een brutowinst van €15 mln te realiseren.

Verzelfstandiging participatiefonds

Van Lanschot Kempen zag over het derde kwartaal het beheerd vermogen stijgen met €4 mrd tot €64,1 mrd, wat mede te danken was aan een netto-instroom van €0,9 mrd. Daarnaast namen de spaargelden en deposito’s van klanten op kwartaalbasis toe van €72 mrd tot €75,2 mrd.

Verder maakte Van Lanschot Kempen bekend dat het zijn onderdeel Van Lanschot Participaties verzelfstandigt en daarmee ook openstelt voor derden. Wel houdt Van Lanschot Kempen een minderheidsbelang in het nieuwe fonds.

Altice, SBM Offshore en Vopak grootste verliezers

Altice was deze week de grootste daler met een verlies van maar liefst 24,6%, nadat het zich donderdag voorzichtiger had uitgelaten over de resultaten voor 2017. Over het derde kwartaal zag het Franse kabel- en telecombedrijf de aangepaste ebitda op jaarbasis 1,8% hoger uitkomen op €2,4 mrd. De omzet daalde op jaarbasis 1,8% tot iets minder dan €5,8 mrd.

Een andere grote verliezer binnen de AEX was SBM Offshore, dat maandag €205 mln opzij moest zetten voor een mogelijke nieuwe boete in de Verenigde Staten als gevolg van het Braziliaanse omkoopschandaal.

Dezelfde dag maakte Vopak bekend nog voorzichtiger te zijn geworden over de jaarresultaten. Waar het tankopslagbedrijf eerder nog rekende op een daling van het bedrijfsresultaat met 5-10%, is dit bijgesteld tot circa 10%. De koers van het aandeel stond als gevolg hiervan op weekbasis 6,9% lager.

The post Shell trekt de kar voor de AEX appeared first on Beleggers Belangen.