*

Advies & Analyse

Weer nieuw record voor high yield bedrijfsobligaties

dinsdag 7 november 2017 17:17

De positieve stemming op de markt voor euro-bedrijfsobligaties houdt aan. Deze week daalde het effectief rendement op zowel solide als risicovolle bedrijfsobligaties die in euro’s zijn uitgegeven.

Het effectief rendement op de iBoxx Euro Corporates Index van solide, ‘investment grade’ bedrijfsleningen daalde tot 0,88%. (Effectief rendement en koers bewegen tegengesteld; een dalend effectief rendement correspondeert dus met een stijgende koers.) Dat was het laagste niveau in de afgelopen dertien maanden, maar nog geen nieuw record. Dat staat op 0,79% en werd in september vorig jaar behaald. Op de markt voor risicovolle, ‘high yield’ euro-bedrijfsobligaties sneuvelt echter het ene record na het andere. Ook deze week weer. Het effectief rendement op de iBoxx Euro High Yield Main Index daalde tot een niet eerder vertoonde 2,32%.

Bedrijfsobligaties profiteren van lagere opslag

Euro-bedrijfsobligaties profiteerden zowel van de daling van het effectief rendement op (Duitse) staatsobligaties als van een lagere risico-opslag. Dat is extra rendement dat beleggers eisen om in plaats van zeer veilige staatsobligaties de meer risicovolle bedrijfsobligaties in portefeuille te nemen. Ook het effectief rendement op (langer lopende) Amerikaanse staatsobligaties daalde afgelopen week. In tegenstelling tot in Europa stond daar echter een stijging van de risico-opslag tegenover. Daardoor bleef het effectief rendement op iBoxx $ Liquid Investment Grade Index van solide bedrijfsleningen deze week ongewijzigd op 3,71%. Het effectief rendement op risicovolle dollar-bedrijfsleningen liep zelfs iets op, tot 5,57%.

The post Weer nieuw record voor high yield bedrijfsobligaties appeared first on Beleggers Belangen.