Advies en analyse

Fed en de ECB blijven worstelen met inflatie

Dinsdag 14 november 2017 13:45

Waarom krijgt de afnemende werkloosheid zo weinig grip op de inflatie? Dat is de grote vraag die de Fed en de ECB bezighoudt en op hun beurt de analisten. Volgens de theorie van de Philipscurve zou afnemende werkloosheid via loonspanning op de arbeidsmarkt de prijzen van de goederen uit de fabrieken moeten doen stijgen. Centrale banken hanteren deze theorie voor hun inflatieverwachtingen, zodat zij de verhoging van hun rentetarieven beter kunnen timen.

Verouderde theorie

De theorie is echter een oude en de economische omstandigheden zijn drastisch veranderd. Zo is aan de arbeidskant de macht van de werknemers en hun vakbonden aanmerkelijk afgenomen. De komst van zelfstandigen die het werk van de loonwerkers deels hebben overgenomen, geeft de werkgevers mogelijkheden om de loonkosten te matigen. Aan de inflatiekant hebben internet en e-commerce gezorgd voor transparantie, waardoor de prijsconcurrentie is toegenomen. Beide fenomenen verklaren de lossere band tussen de arbeidsmarkt en inflatie.

Inflatie stijgt bij toenemende krapte

Toch zal bij verder toenemende krapte van arbeid de inflatie wel gaan stijgen, zo is veler verwachting. Iedereen blijft dus gespannen uitkijken naar nieuwe werkloosheids- en prijscijfers. Bij een eventuele prijsimpuls zullen ook de rentes op staatsschuld gaan stijgen.

 

The post Fed en de ECB blijven worstelen met inflatie appeared first on Beleggers Belangen.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

 • want de consumptie koopt toch niet meer wat ze nodig heeft en houd de hand nog steeds de hand op de knip

  j 14 november 2017 15:10:15
 • ze kunnen wel honderd jaar wachten als de inflatie omhoog gaat de FED en de E.C.B

  j 14 november 2017 15:03:48
 • ze kunnen wel honderd jaar wachten als de inflatie omhoog gaat de FED en de E.C.B

  j 14 november 2017 15:03:42
 • Er is geen verband meer tussen inflatie en arbeidsmarkt. In tegenstelling tot vroeger kunnen de werkgevers nu personeel uit andere delen van Europa halen en ze een stuk minder betalen. En als dat niet lukt dan nemen ze uitzendkrachten of ZZP'ers aan voor een laag tarief die ze in mindere tijden meteen kunnen dumpen. Inflatie kan je niet corrigeren met beleid, het is een levend organisme geworden.

  Jeff 14 november 2017 13:20:51