*

Advies & Analyse

Yen als waarschuwende factor

dinsdag 14 november 2017 15:45

Als de grote beurzen dalen, zie je vaak de Japanse yen in waarde stijgen. Vorige week donderdag gebeurde dit; de USD/JPY daalde van ongeveer 114 naar 113. Een lagere USD/JPY betekent een duurdere yen ten opzichte van de dollar. Maar in de dagen daarna, toen de aandelenmarkten verder wegzakten, veerde de USD/JPY weer op richting 114. Dat zou kunnen betekenen dat de relatie tussen de Japanse munt en de rest van de financiële markten minder sterk is geworden.

Minder risico, hogere yen

Het is al jaren zo dat de yen ervan profiteert als beleggers en handelaren minder risico willen nemen. Dus als de aandelenkoersen en de rente dalen, stijgt de yen. De Japanse munt wordt daardoor ook wel een ‘veilige haven’ genoemd. Als het vertrouwen bij beleggers weer toeneemt, daalt de munt weer in waarde. De recente stap terug op de beurzen was nu ook weer niet erg groot. Er was mogelijk weinig angst, waardoor de eerste reactie snel weer verdween.

Als de relatie tussen de Japanse munt en de rest van de beurs echt anders is geworden, kan dat een teken zijn dat de hele markt aan het veranderen is. Het is nog veel te vroeg om dit te kunnen vaststellen. Het kan ook zijn dat politieke ontwikkelingen in de VS en Japan een rol spelen. Maar het is wel een interessant gegeven om in de gaten te houden.

The post Yen als waarschuwende factor appeared first on Beleggers Belangen.