*

Advies & Analyse

Zwaargewichten AEX zetten de toon

woensdag 22 november 2017 10:15

De AEX daalde afgelopen week met 1,1% door onder meer negatieve berichten rondom Royal Dutch Shell.

De afgelopen beursweek (dinsdag t/m maandag) was Shell een van de grootste dalers binnen de AEX. Het aandeel kwam na diverse mediaberichten in een neergaande spiraal terecht. Zo sprak het Internationaal Energieagentschap op dinsdag de verwachting uit dat in 2018 de vraag naar olie iets minder groot zal zijn. Vervolgens werd bekend dat het Noorse staatsinvesteringsfonds overweegt uit de olie- en gasindustrie te stappen. Het fonds had eind vorig jaar een belang van 2,3% in Shell. En vrijdag kondigde het hoofd van de divisie voor oliehandel van Shell, Mike Muller, zijn vertrek aan. Hij wordt per 1 december vervangen door Mark Quartermain, die overkomt van de olieproductenhandel van Shell.

Andere zwaargewichten binnen de AEX als ArcelorMittal en Unilever noteerden op weekbasis eveneens koersdalingen.

Altice
In navolging van de voorgaande weken was Altice met een verlies van 16,9% de grootste daler van de AEX. Analisten verwachten dat het kabel- en telecomconcern de komende jaren last houdt van druk op het bedrijfsresultaat in Frankrijk.

Daarnaast zijn er zorgen over de schuld van bijna €50 mrd. Altice gaf in het verlengde daarvan op woensdag aan voorlopig geen overname te doen en de focus volledig te leggen op het terugbrengen van de schuld. Het is vooralsnog nog niet van plan om dit te doen door middel van een aandelenuitgifte.

Winnaars Damrak
Een van de winnaars op het Damrak was DSM met een plus van 3,9%. Het speciaalchemiebedrijf kondigde donderdag zowel de afronding van het aandeleninkoopprogramma aan als de overname van de Braziliaanse productiefaciliteit van Amyris. Op maandag zette UBS het aandeel op zijn kooplijst en werd het koersdoel verhoogd van €79 naar €88.

Verder meldde Lucas Bols op vrijdag dat de omzet van april tot en met september op jaarbasis met bijna 24% is toegenomen tot €48,8 mln, wat met name te danken was aan overnames. De nettowinst steeg over dezelfde periode met ruim 23% tot €8,7 mln.

Een andere winnaar op het Damrak was Galapagos, met een koerswinst op weekbasis van eveneens 3,9%. Het biotechnologiebedrijf meldde maandag positieve testresultaten bij een studie naar taaislijmziekte.

The post Zwaargewichten AEX zetten de toon appeared first on Beleggers Belangen.