*

Advies & Analyse

AEX zet daling door

woensdag 29 november 2017 10:00

Op weekbasis stond de AEX 0,3% lager door onder meer aanhoudende onrust bij Altice.

De afgelopen beursweek (dinsdag t/m maandag) begon met de aankondiging dat Randstad aan de hand van een nieuwe strategie €90-100 mln aan structurele besparingen wil realiseren. De uitzender verhuist hiervoor onder meer tientallen fysieke vestigingen in binnensteden naar bedrijventerreinen. Een deel van de gerealiseerde besparingen wordt geïnvesteerd in nieuwe digitale initiatieven.

Verder strandden dinsdagavond de fusiegesprekken tussen AkzoNobel en de Amerikaanse verfproducent Axalta, waarna het Japanse verfbedrijf Nippon Paint de volgende dag meldde in gesprek te zijn met Axalta over een mogelijke overname. In de dagen daarna kondigde AkzoNobel aan zijn productie van mineralen voor de landbouw uit te breiden en werd een poederverffabriek in Thailand overgenomen.

Op woensdag maakte Accsys Technologies zijn resultaten over de afgelopen periode bekend. In de zes maanden tot eind september verbeterden de opbrengsten op jaarbasis van €25,1 mln tot €28,3 mln, terwijl het bedrijfsresultaat uitkwam op een min van €2,8 mln. Een jaar eerder was dit nog een min van €1,6 mln. Volgens Accsys had deze toename te maken met eenmalige afschrijvingen.

Altice grootste daler

Beleggers zijn nog altijd ongerust over de enorme schuldpositie van Altice, dat afgelopen week met een koersverlies van 13,4% de grootste daler binnen de AEX was. Op woensdag werd bekend dat verscheidene aandeelhouders aanklachten tegen het kabel- en telecombedrijf hebben ingediend vanwege vermeende misleidende informatie over de schuld.

Om deze schuldpositie te verbeteren wil Altice volgens Bloomberg Intelligence zijn telefoonmasten in Frankrijk en Portugal verkopen. Dit zou €2,7 mrd moeten opbrengen. Daarnaast wil Altice volgens de Financial Times ook zijn telecomnetwerk in de Dominicaanse Republiek van de hand doen.

Galapagos behoorde afgelopen week met een koersverlies van 4,9% eveneens tot de grootste dalers, nadat het biotechnologiebedrijf op donderdag door de uitoefening van warrants 41.000 nieuwe aandelen had uitgegeven. Hierdoor is het kapitaal inclusief uitgiftepremie verhoogd met €353.835. Eerder in de week maakte Galapagos nog bekend te starten met de eerste testfase van een nieuw medicijn tegen taaislijmziekte.

De grootste stijger was ArcelorMittal met een plus van 3,4%. Donderdag meldde de World Steel Association dat de wereldwijde staalproductie in oktober op jaarbasis met 5,9% is toegenomen tot 145,3 mln ton. De bezettingsgraad lag in oktober op 73%.

The post AEX zet daling door appeared first on Beleggers Belangen.