*

Advies & Analyse

Amerikaanse langetermijnrente geraamd op 3%

dinsdag 5 december 2017 14:47

Analisten ramen de rente op de tienjarige Amerikaanse staatsschuld eind 2018 op 3% (mediane of middelste schatting). Hogere inflatie en een krappere monetaire politiek zijn de oorzaken. Vorige week gaven wij aan dat de inflatieverwachting belangrijk is voor de hoogte van de langetermijnrente, zoals die op de tienjaarsschuld.

Amerikaanse rente reageert nog niet

Het vreemde is echter dat als voor 2018 een hogere inflatie wordt verwacht, dit nu ook al in de Amerikaanse rente zichtbaar zou moeten worden. Maar dat is nog niet het geval. De tienjaarsrente op Amerikaanse staatsschuld beweegt al twee maanden rond de 2,35%. En zelfs bij groeiende verwachtingen dat de inflatie omhoog gaat, is er nog een factor die de rentestijging zal afremmen. Als namelijk de Fed gaat reageren met de verhoging van haar kortetermijntarieven, zal het vertrouwen in het dan gevoerde anti-inflatiebeleid de verwachtingen van een toenemende inflatie juist temperen.

Hoe dan ook, een hogere tienjaarsrente in de VS ligt wel in de lijn der verwachting, maar de verhoging blijft waarschijnlijk beperkt. De Europese rente zal vermoedelijk ook iets omhoog getrokken worden vanuit de VS. De hogere rentes zullen meer beleggingsgeld vanuit Europa aanlokken, waardoor de vraag hier relatief iets daalt.

The post Amerikaanse langetermijnrente geraamd op 3% appeared first on Beleggers Belangen.