Advies en analyse

Altice en Gemalto zetten AEX in de plus

Dinsdag 12 december 2017 16:15

Overwegend positief nieuws domineerde deze week de Nederlandse beurs.

De AEX-index sloot over de afgelopen beursweek (dinsdag t/m maandag) 1,3% hoger door een aantal forse stijgers. Zo stond Altice wederom in de schijnwerpers. De afgelopen weken daalde het aandeel door onrust onder beleggers over de hoge schuldenlast van de Franse kabelgigant. Deze week was Altice met een plus van 16,8% de grootste stijger binnen de AEX. Wellicht heeft dit te maken met de begin december verkochte Zwitserse activiteiten, voor een bedrag van €184 mln. Wel heeft kredietbeoordelaar Moody’s vanwege de onder druk staande kasstroom zijn vooruitzichten voor Altice verlaagd van ‘stabiel’ naar ‘negatief’, waarbij de beoordeling is gehandhaafd op B1.

Nieuw akkoord positief voor financials

Op woensdag deed Aalberts zijn strategie voor de komende jaren uit de doeken. Door een verdere specialisatie in nichetechnologieën rekent het bedrijf op een verdere groei van de omzet en een verbetering van de marges. Het leverde het aandeel een minieme koersstijging op.

Beursgenoteerde financiële instellingen profiteerden deze week van het gesloten akkoord over nieuwe regels voor de kapitaaleisen voor banken. Het nieuwe Basel IV valt volgens analisten voor Europese financiële instellingen gunstiger uit dan gedacht. Hierdoor zag ABN AMRO de koers op weekbasis met 6,8% toenemen en ING met 2,8%.

Verder zette SBM Offshore de opmars van vorige week voort. Vrijdag ontving de maritiem dienstverlener van het Noorse oliebedrijf Statoil de opdracht voor de bouw van een speciaal afmeersysteem. Volgens analisten is deze deal honderden miljoenen dollars waard. Op de beurs werd het aandeel beloond met een koerswinst op weekbasis van 3,2%.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven