*

Advies & Analyse

Column: blijf af van marihuana

dinsdag 12 december 2017 17:15

Wereldwijd is marihuana aan populariteit aan het winnen. Canada trekt de kar en andere landen gaan in de slipstream mee. Elk land volgt bijna hetzelfde script.

Eerst wordt hasj gedoogd voor patiënten met kanker en andere ernstig ziekten, zoals onlangs in Brazilië, Duitsland en Australië. Daarna wordt het vaak gedoogd voor recreatief gebruik.

Deze landen willen niet zelf marihuana gaan verbouwen, maar kiezen voor import uit Canada omdat dit de duidelijkste regels heeft omtrent het verbouwen van wiet. Het gevolg is dat op de beurs van Canada 23 bedrijven staan met een vergunning van de Canadese overheid om marihuana te verkopen. Deloitte, een van de grootste bedrijven op het gebied van zakelijke dienstverlening, heeft in 2016 onderzoek gedaan naar de Canadese marihuanamarkt. Hieruit bleek dat 22% van de Canadezen af en toe marihuana gebruikt. 7% gebruikt het dagelijks en 17% zou het proberen wanneer het legaal zou zijn. Deloitte schat dat er bij legalisatie alleen al in Canada een markt zou zijn van $22,6 mrd. Gevoegd bij de extreem sterke groei van de Noord-Amerikaanse marihuanamarkt met 30% tot $6,7 mrd, zetten deze cijfers de markt voor marihuana-aandelen in vuur en vlam.

Snoop Doggy Dogg

Een van de bekendste bedrijven in de marihuana-sector is Canopy. Dit bedrijf werkt samen met de wereldberoemde rapper Snoop Doggy Dogg. In de afgelopen twee jaar is de koers van het bedrijf met tickercode WEED gestegen met 618%. Het opvallende langetermijndoel van Canopy is dat de ’54 jarige vrouw met een Gucci-tas’ zich comfortabel voelt met marihuana als calorieloos alternatief voor witte wijn. De beurswaarde is inmiddels opgelopen tot 3,8 miljard Canadese dollars (€2,5 mrd), terwijl het bedrijf slechts tientallen miljoenen Canadese dollars per jaar omzet. Het gevolg is dat Canopy op een extreem hoge waardering van 66 keer de omzet noteert.

Deze firma is een voorbeeld van het soort bedrijven dat in de marihuana-ETF (Tickercode: HMMJ; ISIN-code: CA44054j1012) zit. Ik zou van de hele sector afblijven. Er kunnen twee dingen gebeuren, beide niet gunstig voor beleggers. Of de extreme verwachtingen die beleggers hebben worden ingelost. De vraag rijst vervolgens of dit niet al volledig in de koersen is verwerkt. Worden de verwachtingen niet ingelost, dan kunnen de aandelen van marihuana wel eens hard naar beneden gaan.

The post Column: blijf af van marihuana appeared first on Beleggers Belangen.