*

Advies & Analyse

Basismetalen op hoogste niveau in jaren

dinsdag 2 januari 2018 12:55

De bescheiden correctie van begin december bij de basismetalen heeft zich niet doorgezet. Integendeel: een late rally bracht het rendement van de London Metals Exchange Index in 2017 op 29%. Daarmee is de LMEX op het hoogste peil in bijna vijf jaar beland. Onder de basismetalen klommen koper en aluminium in de laatste handelsweek van 2017 naar hun hoogste niveau in respectievelijk vier en vijf jaar. Koper was al op weg naar een mooie prestatie. De beslissing van de Chinese overheid om de productie bij Jiangxi Copper voor minstens een week stil te leggen, deed daar nog een schepje bovenop. De maatregel is bedoeld om de vervuiling in de koude winterperiode tegen te gaan.

Volgens de International Copper Study Group was er tussen januari en september een tekort van 181.000 ton op de mondiale kopermarkt. Een ton koper kost nu 32% meer dan een jaar eerder. De vooruitzichten ogen goed, met een hogere economische groei in de industrielanden en een verwachte toename van de wereldwijde uitgaven voor infrastructuur.

Ook eindsprint bij goud

De goudprijs kon in extremis nog boven $1300 postvatten, met dank aan de dollar. De dollarindex noteert nog maar een fractie boven het dieptepunt van september. De lange rente in de VS daalt, ondanks het vooruitzicht op enkele bijkomende renteverhogingen in 2018. De drie rentestappen van 2017 hebben niet belet dat goud het hoogste rendement kende sinds 2010.

The post Basismetalen op hoogste niveau in jaren appeared first on Beleggers Belangen.