*

Advies & Analyse

Hogere 10-jarige staatsrente in 2018

dinsdag 2 januari 2018 14:25

Het afgelopen jaar bracht uiteindelijk weinig risicovolle momenten in de wereld. Omdat ook inflatieverwachtingen laag bleven, bleef tevens de rente relatief laag, zowel in de VS als in Europa. Aanvankelijk werd ervan uitgegaan van de inflatieverwachtingen in de VS toch zouden gaan stijgen. De komst van president Trump eind 2016/begin 2017 wekte de verwachting van nieuw stimuleringsbeleid.

Er trad echter grote vertraging op in de uitvoering van dat beleid. De eerste grote belastingmaatregelen zijn nu echter wel bijna effectief. De lange rente was na Trumps verkiezing al flink opgelopen en kende daardoor bij de start van het jaar al een relatief hoog niveau. Dat is volgens mij de hoofdreden dat die rente – gezien de lage inflatie en het rustige jaar – op een iets lager niveau 2017 uit is gegaan. In het geval van Duitsland (en Nederland) was sprake van een lichte stijging, maar die mag in absolute zin geen naam hebben. Een grote winnaar was Portugal dat met degelijk beleid terugkeerde in de eredivisie van solide landen.

Rente neemt toe

Voor 2018 verwacht ik onder invloed van de relatief hoge economische groei voor de meeste ontwikkelde landen een hogere tienjarige staatsrente. Staatsobligaties zijn daarom volgens mij niet de rubriek waar beleggers winst mee gaan boeken – wellicht zelfs verlies.

The post Hogere 10-jarige staatsrente in 2018 appeared first on Beleggers Belangen.