*

Advies & Analyse

AEX sluit 2017 rustig af

woensdag 3 januari 2018 10:32

De laatste beursweek van 2017 kende mede door de feestdagen een relatief rustig verloop.

De AEX-index sloot over de afgelopen beursweek (vrijdag t/m vrijdag) 0,7% lager. Een van de aandelen die meermaals in het nieuws kwamen was Royal Dutch Shell. Op vrijdag werd een vijftienjarig contract getekend met de nationale oliemaatschappij van Koeweit over de levering van LNG, dat per 2020 ingaat. Een paar dagen later stelde Shell dat de verlaging van de Amerikaanse vennootschapsbelasting (van 35% naar 21%) in het lopende kwartaal een negatieve impact zal hebben van $2-2,5 mrd op de winst- en verliesrekening.

Shell stelt dat het hier puur gaat om een boekhoudkundige aanpassing en de belastinghervormingen een positief effect kunnen hebben voor nieuwe investeringen en het vestigingsklimaat in de Verenigde Staten. Daarbovenop kondigde de Amerikaanse president Trump aan dat de strenge regels voor olie- en gaswinning op zee worden versoepeld. De koers van Shell stond op weekbasis 0,1% lager.

Verder maakte Aegon op donderdag bekend dat het in de VS een deel van zijn levensverzekeringsactiviteiten heeft verkocht aan herverzekeraar SCOR. De desinvestering levert Aegon-dochter Transamerica een eenmalige bate van $75 mln op. De koers van Aegon stond uiteindelijk op weekbasis bijna 0,4% hoger.

SBM Offshore grootste daler
Binnen de AEX was SBM Offshore afgelopen week de grootste daler. De maritiem dienstverlener gaf vrijdag een update over de afwikkeling van het omkoopschandaal in Brazilië. Het Braziliaanse gerechtshof heeft akkoord gegeven aan een nieuwe clementieovereenkomst tussen SBM Offshore en de Braziliaanse autoriteiten.

Tegelijkertijd heeft het Braziliaanse federaal parket (Ministério Público Federal) een schadeclaim ingediend tegen een Braziliaanse dochteronderneming van de maritiem dienstverlener. Op weekbasis stond de koers van SBM Offshore 2,1% lager.

De grootste stijger was Altice, nadat het aandeel in de weken daarvoor tot de grootste dalers behoorde vanwege onrust onder beleggers over de hoge schuldpositie. De koers van de Franse kabel- en telefoniemaatschappij stond op weekbasis 2,2% hoger.

The post AEX sluit 2017 rustig af appeared first on Beleggers Belangen.