*

Advies & Analyse

Column: dit is toch niet gezond?

dinsdag 9 januari 2018 15:55

De aandelenkoersen van Amerikaanse technologiebedrijven gaan door het dak. Netflix, Facebook, Amazon en Google zijn in de afgelopen vijf jaar met respectievelijk 1448%, 516%, 368% en 202% gestegen. De totale waarde van deze bedrijven is ruim $2 biljoen. Ter vergelijking: de ruim honderd aandelen op het Amsterdamse Beursplein hebben een totale waarde van $0,6 biljoen. Deze Amerikaanse technologiebedrijven zijn er een meester in om hun gebruikers zo verslaafd mogelijk te maken.

Een voorbeeld aan de hand van Facebook. Het grootste sociale netwerk ter wereld heeft 1,4 miljard gebruikers die minimaal één keer per dag inloggen. Volgens sommige uitgelekte berichten is Facebook op elk moment bezig met duizenden A/B-testen. Wanneer een testgroep langer op de site blijft dan gemiddeld, dan rolt Facebook de geteste content uit over alle gebruikers. Google en Facebook hebben gebruikers verslaafd gemaakt op een manier die adverteerders fantastisch vinden. Het gevolg is dat wereldwijd van elke dollar die naar online adverteren gaat er 85 cent bij de combinatie van Facebook en Google terechtkomt.

De topmensen van de Amerikaanse technologiebedrijven vinden deze verslaving echter niet gezond. Ze zouden hun kinderen verbieden op sociale media te gaan omdat dit de hersenen van hun kroost te veel zou veranderen. Dit is te lezen in boeken als Irresistible: ‘The Rise of Addictive Technology and the Business of Keeping Us Hooked’ en The Four: The Hidden DNA. De kans dat de Amerikaanse overheid ingrijpt, zoals zij in 1911 deed met het opknippen van Standard Oil in 34 verschillende bedrijven, is klein. Er is immers een race bezig tussen Amerikaanse en Chinese technologiebedrijven. Alibaba en Tencent zijn gezamenlijk al meer waard dan een biljoen dollar. Zij hebben als doel de wereld te domineren en hebben daarbij de steun van de Chinese overheid.

Dat de Chinese overheid tegengas geeft is uitgesloten. Sterker nog: zij doet allemaal dingen waar ik de rillingen van krijg. De Chinese overheid heeft elke burger een score gegeven. De hoeveelheid belasting die je betaalt geeft extra punten en de wet overtreden betekent aftrek van punten. Zo weten de Chinese machthebbers precies wie een goede en een slechte burger is. Een goede burger is welkom in de grote stad en een slechte burger moet naar het platteland. De Chinese overheid plaatst daarnaast overal camera’s om vast te leggen waar mensen allemaal komen en wie er in hun sociale cirkel zitten. Een BBC-documentaire hierover schokte mij.

The post Column: dit is toch niet gezond? appeared first on Beleggers Belangen.