Advies en analyse

Randzaken, aflevering 1: Wat doe ik hier?

Zaterdag 13 januari 2018 09:30

In een nieuw zaterdagblog beziet Take Ligteringen, eindredacteur van Beleggers Belangen, de beurswereld door de bril van iemand die nog nooit belegd heeft. Vandaag aflevering 1: Wat doe ik hier?

‘Je kent me niet, maar ik heb begrepen dat je eindredacteur bent, en dat je ervaring hebt met tijdschriftproductie. En klopt het dat je vroeger redacteur bent geweest bij het FD…?’

Zo begon het. Met een telefoontje uit het niets van de eindredacteur van een weekblad waarvan ik de titel weleens had gehoord, maar dat ik nog nooit had gelezen: Beleggers Belangen. Eerst werd ik er assistent-eindredacteur, een jaar later eindredacteur. Er was wel één probleem: ik had helemaal niks met beleggen. Ik had het nooit gedaan en was het ook niet van plan.

Veldwerk

Beleggen, dat associeerde ik altijd met gokken. En daar had ik wél iets mee — nou ja, gehad. Die ene roman die ik had gepubliceerd, ging erover. Zeven jaren van zeer kapitaalintensief veldwerk — zo mag je dat achteraf noemen als je er een boek over hebt geschreven — hadden me genezen van het idee dat gokken een aangename en/of lucratieve tijdsbesteding is. En ze hadden me geleerd dat onze maatschappij vergeven is van de gokkers.

Met die blik had ik ook altijd naar aandeelhouders en optiehandelaren gekeken: met de blik van de gokker die andere gokkers de maat neemt. Mensen die op de beurs handelden — of het nu particulieren waren of professionals — beschouwde ik als een soort nette casinojunkies. Ik zag die handelaren weleens het Beursgebouw in en uit lopen, strak in het pak, als ik aan de overkant van het Damrak de gokhal uit kwam. Dan dacht ik: jullie zijn geen haar beter dan ik.

Geschrokken gezichten

Tijdens de beurshausse van de late jaren negentig kreeg ik regelmatig de vraag waarom ik geen aandelen of opties had. Ik gaf steeds hetzelfde antwoord: ‘Ik gok niet meer.’ Het was altijd leuk om de geschrokken of verontwaardigde blik te zien als ik dat zei — hoe durfde ik te impliceren dat de vragensteller een gokker was?! — maar in de kern was ik bloedserieus.

Vooral bij optiehandel zag ik nauwelijks het verschil met geld in een fruitautomaat gooien.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven