*

Advies & Analyse

Financials winnen op vlak Damrak

dinsdag 16 januari 2018 16:30

Afgelopen week (maandag tot en met maandag) sloot de AEX vlak af: +0,03%. De AMX verloor 1,2%.

Galapagos (+8,7%) liep na de vorige week gemelde positieve resultaten in een middel tegen osteoarthritis verder op. Daarnaast heeft ProQR aangekondigd dat het een samenwerking is aangegaan met Galapagos voor fibrosepatiënten die een middel van ProQR gebruiken.

Verder speelden verwachtingen over de renteontwikkeling een rol bij de stijgers en dalers. Financiële waarden, die profiteren van stijgende rentes, gingen het meest omhoog. Naast Aegon en ING stegen ook ASR (+3,0%) en ABN Amro (+3,4%) sterk. Vastgoedaandelen werden geconfronteerd met de andere kant van de medaille. Eurocommercial Properties daalde 4,0% en Unibail-Rodamco met 4,3%. Het minst daalde vastgoedfonds Wereldhave (-1,9%). Het aandeel veerde maandag wat op nadat JPMorgan het had opgewaardeerd met een koersdoel van €48.

Air France-KLM grootste verliezer

Met afstand de grootste daler was Air France-KLM met een min van 10,7%. Hierbij speelden meerdere factoren een rol. Ten eerste was er de publicatie van cijfers van Air France-KLM over het vliegverkeer. In december nam het aantal passagiers toe met 2,6%, het vliegverkeer (omzet per passagier-kilometer) met 3,4% en de bezettingsgraad met 0,7 procentpunt. Tweede factor is dat de olieprijs gestaag is opgelopen, wat in verband met hogere brandstofkosten negatief kan uitpakken. Het belangrijkste nieuws – of beter gezegd gerucht – dat de koers bepaalt lijkt echter een mogelijke overname van Alitalia die in de lucht hangt. De Italiaanse minister Carlo Calenda heeft aangegeven drie biedingen te hebben ontvangen. Een daarvan zou van EasyJet in samenwerking met Air France – KLM zijn. Air France-KLM kwam afgelopen zaterdag met een persbericht waarin het stelt geen deel te hebben genomen in het proces dat door de Italiaanse autoriteiten is gelanceerd om Alitalia over te nemen. Het bedrijf voegde eraan toe dat het als zodanig ook geen toegang heeft tot enige vertrouwelijke informatie. Air France-KLM ontkende expliciet een overnamebod te hebben gedaan.

Ten slotte vertoonde usual suspect Altice afgelopen weken grote uitslagen (tussen +10,5% en -7,2%) na de eerder aangekondigde splitsing tussen de onderdelen Europe en US. Het lijkt erop dat investeerders proberen in te schatten wat deze splitsing precies gaat betekenen voor beide onderdelen. Per saldo verloor Altice deze week 4,7%.

 

The post Financials winnen op vlak Damrak appeared first on Beleggers Belangen.