*

Advies & Analyse

Wall Street dendert in volle vaart door

woensdag 17 januari 2018 09:23

Terwijl de belangrijkste Europese indices na een ronkende start van 2018 afgelopen week pas op de plaats maakten, denderde Wall Street in volle vaart door.

De beurs in New York was maandag dicht vanwege Martin Luther King Day. Maar met slotkoersen van vrijdag rendeerde gedurende vier handelsdagen de Dow Jones +2,1% en de breed samengestelde S&P500 +1,4%. Daar stonden van maandag tot maandag negatieve rendementen tegenover voor de  Stoxxs50 (-0,1%) en de breed samengestelde Stoxx600 (-0,2%).

Deze pan-Europese indices noteerden in 2018 met slotkoersen van maandag een rendement van respectievelijk +3,1% en 2,2%. Intussen hebben beleggers in lokale valuta met de Dow Jones en de S&P500 dit jaar al respectievelijk +4,4% en +4,2% kunnen verdienen.

Lokale valuta

Bijna ieder jaar presteren de Amerikaanse hoofdgraadmeters gemeten in lokale valuta beter dan de Europese tegenhangers. Vorig jaar bijvoorbeeld was het resultaat van de S&P500 +19,4% en van de Dow Jones zelfs +25,1%. Daar staken de rendementen van de Stooxx50 (+6,5%) en de Stoxx600 (+7,7%) toch mager bij af.

Behalve door de verschillen in beleggingsklimaat tussen de Verenigde Staten en Europa worden de rendementsverschillen uiteraard ook veroorzaakt door valutaschommelingen. Zo werd de stemming op de Europese aandelenbeurzen maandag gedrukt door de aantrekkende euro.

Moeilijk profiteren

Maar de valutaverhoudingen kunnen het Europese beleggers ook moeilijk maken te profiteren van de euforie op Wall Street. Zo liet de dalende dollar vorig jaar zijn sporen na in menige portefeuille, zoals ook in enkele van onze voorbeeldportefeuilles.

Elke Nederlandse belegger die buiten de eurozone belegt, krijgt te maken met valutarisico. Maar dit betekent niet automatisch dat afdekken van dit risico zinvol is.

The post Wall Street dendert in volle vaart door appeared first on Beleggers Belangen.