Advies en analyse

ASML neemt AEX op sleeptouw

Dinsdag 23 januari 2018 15:45

ASML trapte afgelopen week in Nederland het kwartaalcijferseizoen af en zette de AEX uiteindelijk op winst.

De AEX-index sloot over de afgelopen beursweek (maandag t/m maandag) 1,7% hoger, geholpen door beter dan verwachte kwartaalcijfers van ASML. Daarnaast kondigde de chipmachinefabrikant aan voor €2,5 mrd aan eigen aandelen terug te kopen en het dividend met 17% te verhogen tot €1,40. Beleggers beloonden ASML met een koerswinst op weekbasis van 9,7%.

Mee- en tegenvallers bij ABN Amro

ABN Amro was met een verlies van 2,1% de grootste daler binnen de AEX. Op dinsdag meldde de bank in aanloop naar de presentatie van de kwartaalcijfers volgende maand dat in de winstcijfers een aantal mee- en tegenvallers zijn verwerkt. Zo treft ABN Amro onder meer een extra voorziening van €80-100 mln ter compensatie voor kleine ondernemers die derivaten hebben gekocht bij de bank. Aan de andere kant leverde de verkoop van aandelen in creditcardmaatschappij Visa de bank €114 mln op.

Per saldo zullen deze ontwikkelingen volgens de bank een verwaarloosbaar effect hebben op het resultaat. Het weerhield Deutsche Bank er niet van om het aandeel deze week van zijn kooplijst te halen.

Duits gif probleem

Een andere daler op het Damrak was Beter Bed. Door problemen in Duitsland, de belangrijkste markt voor Beter Bed, zag de beddenspecialist het afgelopen kwartaal de omzet op jaarbasis met ruim 9% dalen tot €101 mln.

Vrijdag meldde Beter Bed dat de Duitse dochter Matratzen Concord de omzet in het vierde kwartaal met ongeveer een zesde heeft zien teruglopen als gevolg van mogelijk giftige stoffen in schuimmatrassen. Uiteindelijk daalde de koers van Beter Bed deze week 2,2%.

Mogelijke fusie Takeaway.com

BAM wist afgelopen week opdrachten van zowel de Hanzehogeschool in Groningen als de luchthaven van Edinburgh binnen te slepen.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • een fonds staat nu omstreeks dezelfde koers als 10 maanden geleden en die moet je niet mee rekenen in de A.E.X want die stuwt de A.E.X niet naar boven want die komt haast niet van de plaats

    j 23 januari 2018 15:53:35