*

Advies & Analyse

Column: bitcoin is erger dan fiatgeld

dinsdag 30 januari 2018 18:00

Bij de slager valt alleen af te rekenen met slagersmunten. Het wisselgeld kan niet worden gebruikt bij de Albert Heijn. Die accepteert immers alleen maar Albert-Heijn-munten. Zo ziet de wereld van het cryptogeld er nu uit.

Ik geloof dan ook niet dat er bestaansrecht is voor de meer dan 1500 verschillende cryptomunten. De leidende munt bitcoin heeft een beurswaarde van $187 mrd. Dit is te veel. Laat ik een voorbeeld geven aan de hand van de internet-manie van eind vorige eeuw. Zoals bitcoin de leidende cryptomunt is, zo was Cisco het leidende internetbedrijf. Cisco legde immers met zijn netwerkapparatuur de infrastructuur aan. Sinds het jaar 2000 is de omzet van dit bedrijf gegroeid van $18 mrd naar $48 mrd. De aandelenkoers moet in 2018 echter nog met 100% stijgen om het alltime high uit 2000 te bereiken.

Hoe is dit mogelijk? Beleggers betalen altijd te veel voor een ontwikkeling die de massa ziet aankomen. De massa ziet ook ongetwijfeld de ontwikkelingen bij de bitcoin. Waarom meldde Apple anders op 8 december 2017 dat Coinbase, ’s werelds grootste broker in cryptocurrencies, de meest gedownloade app in de App Store was? Begin november stond de app Coinbase in de App Store nog op plek 400! Ik denk daarom dat het nog zeker jaren kan duren voordat er een nieuw alltime high ($19.511) bij bitcoin op de borden komt.

Ik geloof daarnaast dat cryptocurrencies fanatieker de geldpers gebruiken dan de centrale banken. Zo zijn er bij de bitcoin twee belangrijke vorken geweest. Een vork ontstaat wanneer de meerderheid van het netwerk besluit dat er een afsplitsing nodig is. Iedereen die één bitcoin in bezit heeft, krijgt dan ook een gratis munt van het afgesplitste netwerk. Google eens op ‘hard forks bitcoin 2018’ en er volgen lijsten welke ‘gratis’ munten de bitcoin-gebruikers de komende tijd zullen ontvangen. Over cryptomunten valt van alles te zeggen, behalve dat er een maximale hoeveelheid van is.

De insiders vinden het inmiddels ook wel welletjes. De oprichter van Litecoin verkocht bijvoorbeeld eind vorig jaar zijn munten voor $900 mln. Als de bitcoin sterk begint te dalen, dan kan het weleens hard gaan. In een speculatieve zeepbel zijn er alleen kopers wanneer er nieuwe alltime highs worden bereikt. Speculanten zijn dan bang om de boot te missen. Wanneer de koers daalt, dan is er geen risico dat de boot wordt gemist. Wanneer er geen kopers zijn en mensen beginnen te twijfelen of de bitcoin wel een succes zal zijn, dan zal de koers zakken als een baksteen.

The post Column: bitcoin is erger dan fiatgeld appeared first on Beleggers Belangen.