*

Advies & Analyse

Ook bedrijfsobligaties onder druk

dinsdag 6 februari 2018 15:30

Euro-bedrijfsobligaties kijken terug op een verliesweek. Dat kwam door de verdere opmars van de Duitse tienjaarsrente met circa dertien basispunten naar 0,72% vorige week vrijdag.

Onder druk

Daartegenover stond een daling van de risico-opslag, tot minder dan 83 basispunten op investmentgrade- bedrijfsleningen. Dit bood echter onvoldoende tegenwicht, met als resultaat dat het effectieve rendement op de iBoxx Corporates Index met circa vier basispunten steeg naar 1,12%. Hetzelfde beeld zagen we op de Amerikaanse markt, waar de yield op investmentgrade-obligaties met zeven basispunten klom tot 3,9%.

High yield bedrijfsobligaties

In de highyield-dollarmarkt ging het er zelfs behoorlijk ruw aan toe, gegeven de stijging van de yield met elf basispunten naar 5,9%. Ook in de Europese junkmarkt gingen de risico-opslagen omhoog, wat gezien de sterke correlatie met de aandelenmarkt geen verrassing mag heten. De iBoxx High Yield Index sloot de week daardoor af met een effectief rendement van gemiddeld 2,9%, ongeveer dertien basispunten hoger dan de week daarvoor.

Hoewel junkleningen minder gevoelig zijn voor de bewegingen van de risicovrije rente, zijn ze vanwege de historisch lage rendementen erg kwetsbaar voor winstnemingen. Hogere rentetarieven zullen zich op termijn bovendien vertalen in een stijging van de financieringslasten en dat kan financieel zwakke bedrijven in de problemen brengen. Daarnaast heeft het highyield-segment enorm geprofiteerd van de wereldwijde zoektocht naar rendement. Bij een structureel hogere rente zal deze trend draaien en zal de vraag naar junkleningen afnemen.

The post Ook bedrijfsobligaties onder druk appeared first on Beleggers Belangen.