Advies en analyse

Column: altijd op achterstand

Vrijdag 16 februari 2018 09:46

Special: Beginnende belegger


Bij beleggen staat u altijd op achterstand bij de professionals. Brokers en fondshuizen kunnen nog zo mooi adverteren, het loont om hun prestaties naast elkaar te zetten. Karel Mercx vertrouwt ze lang niet allemaal. 

Het eerste wat geïnteresseerden vaak doen als ze beginnen met beleggen, is ‘beleggen’ in Google intikken. Naar boven komen dan allemaal bedrijven die u graag helpen. Dit is een mijnenveld, omdat het stuk voor stuk partijen zijn die een graantje willen meepikken van de miljarden euro’s die in deze wereld omgaan. Maar zeker niet alle partijen die u via Google vindt, zijn uw vertrouwen waard.

Het eerste product dat u nodig hebt als u gaat beleggen, is een rekening bij een broker. Dit is een partij waar u aandelen kunt kopen of verkopen. Daarbij maakt het voor de broker niet uit of het aandeel dat u koopt of verkoopt omhoog of omlaag gaat. Iedere transactie is kassa, of de belegger daarmee nu beter af is of niet.

Onafhankelijk onderzoek

Er zijn zeker goede brokers, bij wie ik mijn geld met een gerust hart zou neerzetten. Er zijn echter ook partijen waar ik mijn geld niet aan toevertrouw. Gelukkig zijn er diverse partijen die onafhankelijk onderzoek doen naar de dienstverlening van brokers, zoals Beleggers Belangen en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Raadpleeg altijd eerst zulke onafhankelijke onderzoeken voordat u een keuze maakt.

Verklein de kans op een gat in uw financiële huishouding

Wilt u uw aandelenselectie liever uitbesteden, dan is het volgende mijnenveld in zicht. Welk beleggingsfonds ga je kopen? Beleggingsfondsen verdienen niet door transacties, maar door het afromen van een percentage van uw vermogen. Het enige waar fondshuizen voor moeten zorgen, is dat er genoeg beleggers zijn die geld bij hen willen stallen. Dat doen ze door te adverteren met de rendementen die zij behalen. Met deze rendementen valt moeilijk te rommelen, want toezichthouder AFM kijkt mee. Dus wat doen veel partijen? Ze laten alleen de rendementen zien van de fondsen die goed hebben gepresteerd. Soms adverteren zij met rendementen uit de opkomende markten. Een andere keer moet u juist Amerikaanse aandelen hebben.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Ach dat valt wel mee, die achterstand. Spread en slippage komt al niet eens voor daar, ordertype van verschillend pluimage ook al niet. Dus eigenlijk is 'beleggen' het meest simpele, en minst vertragend, van alles in vergelijk wat je nog meer zou kunnen doen, handelen bijvoorbeeld. Te vroeg op het gas gaan staan wordt nog wel eens verward met dat het aan de broker ligt... Maar waarom zul je het nu over 'beleggen' gaan hebben waar contra 'beleggen' gewenst is, jullie doen dus even hard mee als de rest in het artikel...

    Ed 16 februari 2018 12:31:20