*

Advies & Analyse

Column: altijd op achterstand

vrijdag 16 februari 2018 09:46

Special: Beginnende belegger


Bij beleggen staat u altijd op achterstand bij de professionals. Brokers en fondshuizen kunnen nog zo mooi adverteren, het loont om hun prestaties naast elkaar te zetten. Karel Mercx vertrouwt ze lang niet allemaal. 

Het eerste wat geïnteresseerden vaak doen als ze beginnen met beleggen, is ‘beleggen’ in Google intikken. Naar boven komen dan allemaal bedrijven die u graag helpen. Dit is een mijnenveld, omdat het stuk voor stuk partijen zijn die een graantje willen meepikken van de miljarden euro’s die in deze wereld omgaan. Maar zeker niet alle partijen die u via Google vindt, zijn uw vertrouwen waard.

Het eerste product dat u nodig hebt als u gaat beleggen, is een rekening bij een broker. Dit is een partij waar u aandelen kunt kopen of verkopen. Daarbij maakt het voor de broker niet uit of het aandeel dat u koopt of verkoopt omhoog of omlaag gaat. Iedere transactie is kassa, of de belegger daarmee nu beter af is of niet.

Onafhankelijk onderzoek

Er zijn zeker goede brokers, bij wie ik mijn geld met een gerust hart zou neerzetten. Er zijn echter ook partijen waar ik mijn geld niet aan toevertrouw. Gelukkig zijn er diverse partijen die onafhankelijk onderzoek doen naar de dienstverlening van brokers, zoals Beleggers Belangen en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Raadpleeg altijd eerst zulke onafhankelijke onderzoeken voordat u een keuze maakt.

Verklein de kans op een gat in uw financiële huishouding

Wilt u uw aandelenselectie liever uitbesteden, dan is het volgende mijnenveld in zicht. Welk beleggingsfonds ga je kopen? Beleggingsfondsen verdienen niet door transacties, maar door het afromen van een percentage van uw vermogen. Het enige waar fondshuizen voor moeten zorgen, is dat er genoeg beleggers zijn die geld bij hen willen stallen. Dat doen ze door te adverteren met de rendementen die zij behalen. Met deze rendementen valt moeilijk te rommelen, want toezichthouder AFM kijkt mee. Dus wat doen veel partijen? Ze laten alleen de rendementen zien van de fondsen die goed hebben gepresteerd. Soms adverteren zij met rendementen uit de opkomende markten. Een andere keer moet u juist Amerikaanse aandelen hebben. Als het er voor u als potentiële klant maar aantrekkelijk uitziet.

Het verleden heeft geleerd dat beleggers zich prettig voelen bij fondsen die kunnen bogen op recente goede prestaties. Maar dit wil niet zeggen dat deze fondsen in de toekomst net zo goed zullen presteren. Vaak is het zelfs zo dat het beste product van de afgelopen tijd de komende tijd een tegenvallend rendement geeft. Het is als rijden zonder blik op de weg. Je kijkt alleen in de achteruitkijkspiegel.

Nieuw trackrecord

Fondshuizen halen daarnaast de fondsen met de laagste rendementen uit de markt en zetten er nieuwe producten voor in de plaats. De nieuwe fondsen kunnen opnieuw een trackrecord opbouwen, zodat de database met fondsen met mooie rendementen verder groeit. Net als bij de brokers zijn er fondshuizen waar ik mijn geld wel wil neerzetten, maar ook hier is voorzichtigheid geboden.

Kortom, u staat altijd op achterstand ten opzichte van de professionals. De experts van Beleggers Belangen willen u de goede richting op sturen, zodat de kans een stuk kleiner wordt dat een mijn een gat in uw financiële huishouding slaat.


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


The post Column: altijd op achterstand appeared first on Beleggers Belangen.