*

Advies & Analyse

Amerikaanse rente loopt verder op

dinsdag 20 februari 2018 14:28

De Amerikaanse rente loopt op: De economie draait al geruime tijd op volle kracht en dit beginnen we ook terug te zien in de inflatie. Zo steeg de inflatie in januari met 0,5% maand-op-maand, tegen de verwachting van 0,3% en een prijsontwaarding van 0,1% in december.

De kerninflatie, geschoond voor de volatiele voedsel- en brandstofprijzen, steeg met 0,3%. Ook dit was harder dan verwacht (+0,2%). Een nieuwe renteverhoging in maart door de Federal Reserve is nu vrijwel zeker. Voor dit jaar heeft de markt drie rentestappen ingeprijsd, maar als de inflatie blijft verrassen dan kunnen dat er meer worden.

Psychologische barrière

Obligatiebeleggers drukten wederom op de verkoopknop, waardoor de Amerikaanse tienjaarsrente afgelopen week met circa vijf basispunten steeg naar 2,91% op dinsdagmorgen. Breekt deze door de psychologische barrière van 3%, dan mogen we een verdere stijging verwachten. In de eurozone zijn er vooralsnog weinig tekenen van inflatie, ook vanwege de sterkere euro. Conform de voorlopige raming kwam de Duitse inflatie in januari uit op 1,6% op jaarbasis, tegen 1,7% in december. De Duitse tienjaarsrente daalde licht van 0,76% naar 0,74%. In de periferie van de eurozone bleven de yields op tienjarige staatsleningen vrijwel onveranderd.

The post Amerikaanse rente loopt verder op appeared first on Beleggers Belangen.