*

Advies & Analyse

Teruggekeerde rust op aandelenbeurzen is schijn

dinsdag 20 februari 2018 16:00

Na de forse koersdalingen van eind januari, begin februari leek de rust op de aandelenbeurzen vorige week teruggekeerd. Maar dat is schijn.

Met slotkoersen van maandag gingen de Hongkongse Hang Seng (+5,6%), de Braziliaanse Bovespa (+4,8%), de Russische RTSI (+4,4%) en de Japanse Nikkei (+3,6%) voorop in het herstel. Van de grote marktplaatsen boekte alleen de Indiase Sensex (-1,5%) een negatief rendement.

Vopak uitblinker

Opvallend was verder dat de beurzen in de Verenigde Staten sneller herstelden dan Europa. De Dow Jones (+2,5%) en de breed samengestelde S&P500 (+2,9%) deden het beter dan de pan-Europese tegenhangers Stoxx50 (+1,2%) en Stoxx600 (+1,4%). In die laatste index was Vopak (+12,7%) een van de uitblinkers. Dit dankzij meevallende jaarcijfers.

Olieprijs

Naast de afnemende inflatieangst was de opleving van de olieprijs vorige week een tweede belangrijke oorzaak voor het aandelenherstel. De olieprijs fluctueert dit jaar behoorlijk. Maar tot nu toe in 2018 hebben de beurzen van de olieproducerende economieën goed gerendeerd, zoals de genoemde Bovespa (+11,0%) en RTSI (+9,1%).

Grote verliezers

Aan de andere kant zijn – alles in lokale valuta – de Britse FTSE100 (-5,7%) en de Duitse DAX (-4,1%) dit jaar tot nu toe de grote verliezers. De DAX bereikte op 23 januari nog een nieuwe recordstand. Maar Frankfurt heeft sindsdien 8,7% verloren. En de FTSE100 bereikte op 12 januari een nieuwe piek, maar is sindsdien 6,8% kwijtgeraakt.

Naast internationale marktomstandigheden spelen hier ook de naderende Brexit en de moeizame Duitse formatie een rol. Samen met het feit dat de inflatieangst wel weer een keer zal toenemen en de olieprijs zal blijven fluctueren, verwachten wij dat de schommelingen op de aandelenmarkten voorlopig zullen aanhouden.

 

 

The post Teruggekeerde rust op aandelenbeurzen is schijn appeared first on Beleggers Belangen.