*

Advies & Analyse

AEX laat aardig herstel zien

dinsdag 20 februari 2018 17:00

Van maandag tot maandag steeg de AEX 0,9%. De AMX deed het met een plus van 1,5% nog beter. Daarmee vertoonde de Nederlandse beurs een aardig herstel.

De koers van Vopak schoot afgelopen vrijdag omhoog na meevallende jaarcijfers. De omzet daalde met 3% en de ebitda met 7,2%. Dit was echter beter dan de verwachte daling van 10%. ArcelorMittal was met +7,5% een tweede sterke stijger. De Verenigde Staten overwegen om een importtarief van minstens 24% te gaan hanteren voor aluminium en staal afkomstig van buitenlandse bedrijven. Dat ArcelorMittal op dit bericht stijgt, komt doordat het bedrijf zelf vestigingen in de VS heeft en er voor werkgelegenheid zorgt. De markt gaat ervan uit dat ArcelorMittal minder last zal hebben van deze importheffingen dan bijvoorbeeld Chinese importeurs.

Randstad (+6,8%) rapporteerde over 2017 een omzet die met €23,3 mrd 13% hoger uitkwam dan over 2016. De winst per aandeel steeg naar €4,11 (verwaterd €3,77). Randstad gaat een dividend uitkeren van €2,76 (€2,07 regulier en €0,69 speciaal), wat op de huidige koers van €58,64 een dividendrendement van 4,7% oplevert. In de AMX was Arcadis met +8,7% de sterkste stijger, nadat het op donderdag beter dan verwachte resultaten presenteerde. Ook het afgegeven vooruitzicht voor de komende jaren van groei van zowel omzet als marges kon beleggers bekoren.

Minder afgetekende verliezers

Duidelijke dalers waren er afgelopen week minder. Wessanen was met -5,0% de grootste verliezer in de AMX. Het bedrijf in duurzame voeding rapporteerde een omzetstijging over heel 2017 van 9,8%, wat leidde tot een totale omzet van €625,8 mln. Hiervan was 7,7% autonome groei van eigen merken. Overige groei kwam uit overnames. Ook stegen de marges sterk. Voor 2018 voorziet Wessanen verdere sterke groei van de eigen merken en verdere reductie van privatelabel-verkopen.

Na Wessanen kreeg Wereldhave (-2,1%) de grootste min te verwerken. Inmiddels lijkt de koersdaling bij het vastgoedfonds rond de €30 wel wat tot rust te zijn gekomen. Wereldhave heeft na de eerder aangekondigde dividendverlagingen dit jaar al 24% aan waarde verloren. Daarmee is het overigens niet de grootste daler dit jaar in de AMX. Air France-KLM heeft deze twijfelachtige eer met -25,9%. In  de AEX is RELX de grootste daler dit jaar met een min van 11,9%.

The post AEX laat aardig herstel zien appeared first on Beleggers Belangen.