*

Advies & Analyse

Sterk begin goud zet opnieuw niet door

dinsdag 27 februari 2018 13:51

Goud onderging vorige week de sterkste daling op weekbasis sinds begin december. Het sterk begin zet niet door. Het rendement voor 2018 in Amerikaanse dollars is onder de 2% terechtgekomen. Begin februari was dit nog ruim 4%.

Uitgedrukt in euro’s staat goud opnieuw op een klein verlies. Dit is ook het geval in de andere valuta die in waarde stegen tegenover de dollar (JPY, CHF, GBP). Bij veel goudbeleggers doemt het spookbeeld van 2016 en 2017 op. Ook toen viel goud na een sterk jaarbegin weer terug. Sinds 2006 liet het edelmetaal in negen van de dertien gevallen een positief rendement optekenen. Maar slechts vier keer wist goud ook het volledige jaar hoger af te sluiten.

Goud als dollar-hedge

De prijs van het gele metaal blijft voorlopig meesurfen op de golven van de dollar. De dollarindex daalde eerder dit jaar naar het laagste niveau sinds eind 2014. Maar vorige week kon de munt een deel van het verlies wegpoetsen. Dit hangt samen met de gestegen inflatieverwachtingen, waardoor de Amerikaanse langetermijnrente vorige week opliep naar het hoogste peil in bijna vier jaar. Bovendien ligt de Fed op koers om de rente dit jaar verder te verhogen. Het Chinese nieuwjaar vormt een andere verklaring voor de dip in de goudprijs. China is de belangrijkste fysieke afnemer. De sluiting van de Chinese financiƫle markten in de afgelopen handelsweek gaf de verkopers op de termijnmarkten vrij spel.

The post Sterk begin goud zet opnieuw niet door appeared first on Beleggers Belangen.