*

Advies & Analyse

AEX en AMX winnen 1,8%

dinsdag 27 februari 2018 15:45

De AEX en de AMX noteerden van maandag tot maandag beide een plus van 1,8%. Wel waren de uitslagen van de individuele aandelen binnen de AMX duidelijk groter dan binnen zijn grote broer.

Midkapper PostNL kreeg afgelopen maandag een enorme dreun te verwerken. PostNL heeft last van concurrentie. Afgelopen jaar daalden de volumes van brievenpost steeds sneller. Door hogere omzetten en prijzen bij Pakketten en Internationale Post kwam de totale omzet voor PostNL wel hoger uit. Het operationeel resultaat viel door hogere kosten lager uit. Het meest schrokken beleggers van de sterk verlaagde vooruitzichten waarmee het bedrijf naar buiten kwam. Op maandag ging er 17,1% van de koers af.

De andere grote daler in de AMX is BAM (-7,3%). De problemen bij de zeesluis bij IJmuiden leverden een groot verlies op. Daarnaast waren de margeontwikkelingen over 2017 zwak en lijken ook potentiële margeverbeteringen minder dan gehoopt. Galapagos (-2,25%) was binnen de AEX de grootste daler. Het bedrijf kwam donderdag nabeurs met resultaten, waarna op vrijdag 3,7% van de koers afging. Galapagos meldde een ‘cash burn’ die aan de bovenkant van de vooraf afgegeven bandbreedte uitkwam. De ontwikkelingsprogramma’s liggen echter gewoon op koers.

De stijgers van afgelopen week

De koersen van chipmachinemakers Besi (+9,9%) en ASML (+4,7%) deden het goed zonder expliciet bedrijfsnieuws. ASR (+7,1%) had een uitstekend jaar achter de rug. Dit kwam zowel door operationele verbetering als door hogere beleggingsresultaten. Het dividend ging 28% omhoog. Na de koersstijging van afgelopen week bedraagt het dividendrendement 4,4%. Boskalis (+4,0%) heeft samen met twee partners een opdracht binnengehaald voor havenontwikkeling in Singapore. Dit behelst onder meer uitdiepen van de haven en toegangskanaal, maar ook zandverplaatsingen voor het creëren van nieuw land. De bedoeling is dat het contract binnen enkele weken, na het Chinese nieuwjaar, definitief gemaakt wordt. Deze opdracht, die gedurende negen jaar gaat lopen en in 2027 afgerond dient te zijn, zou Boskalis in totaal ongeveer €300 mln opleveren.

Arcadis (+6,0%) deed het ook goed. Het bedrijf belandde na een flinke koersdip op 9 februari nog onder de €17. De jaarcijfers van 15 februari toonden verder herstel en inmiddels noteert Arcadis bijna €20 (17%) hoger dan de dip van eerder deze maand.

The post AEX en AMX winnen 1,8% appeared first on Beleggers Belangen.