*

Advies & Analyse

Beurzen van opkomende markten trekken de kar

dinsdag 27 februari 2018 16:45

Beurzen in de opkomende landen trokken de kar in een week waarin aandelen verder herstelden van de dalingen van eind januari, begin februari.

Met koersen van maandag tot maandag boekten de Russische RTSI (+5,2%), de Shanghai Composite (+4,1%) en de Braziliaanse Bovespa (+3,4%) toprendementen.

En ook de Indiase Senses deed het met +2,0% afgelopen week niet slecht. Dit jaar tot nu toe heeft zowel de RTSI als de Bovespa al een resultaat geboekt van +14,0%.

Dow Jones

Van de westerse beurzen liepen de Verenigde Staten van maandag tot maandag opnieuw harder dan Europa. In de Dow Jones (+1,9%) was Intel (+7,8%) de koploper.

Intel maakt bekend dat het samenwerkt met Microsoft, Dell, HP en Lenovo om 5G-connectie voor Windows-pc’s mogelijk te maken.

Daarentegen ging Wal-Mart (-11,1%) hard onderuit. Niet alleen kwam de winst per aandeel lager uit dan verwacht, ook stelden de internetverkopen teleur.

Stoxx50

In de pan-Europese tegenhanger van de Dow Jones – de Stoxx50 – rendeerde Telefónica +6,3%. Het concern verwacht dat de omzet dit jaar met circa 1,0% zal groeien.

Ondanks de positieve week blijft de Stoxx50 dit jaar tot nu toe met -3,2% een van de minst renderende van de 96 hoofdgraadmeters die persbureau Bloomberg bijhoudt.

Vooral de zwakke performance van de Duitse bedrijven weegt zwaar. De DAX – jarenlang de koploper in Europa – noteert dit jaar tot nu toe -3,0%.

FTSE100

De hekkensluiter in 2018 blijft echter de FTSE100. Londen pakte afgelopen week slechts +0,6% terug van de verliezen die eerder werden geleden en staat nu op -5,2%.

Zeker nu het zwaartepunt van het jaarcijferseizoen achter de rug is, zullen beleggers zich de komende weken weer concentreren op inflatiecijfers en politieke ontwikkelingen.

Brexit

In die laatste categorie vallen onder meer de verdere besprekingen over de Brexit en de aanstaande verkiezingen in Italië.

Wij voorzien echter niet dat deze evenementen tot grote schokken op de aandelenmarkten gaan leiden.

The post Beurzen van opkomende markten trekken de kar appeared first on Beleggers Belangen.