*

Advies & Analyse

Bedrijfsobligaties ongeschonden uit heftige week

dinsdag 6 maart 2018 15:49

Bedrijfsobligaties ongeschonden: De markt voor euro-bedrijfsobligaties heeft de afgelopen onrustige week redelijk goed doorstaan. De aangekondigde heffingen van president Trump op de invoer van staal en aluminium, de Italiaanse verkiezingen en de eerste kennismaking met de nieuwe voorzitter van de Fed lieten beperkte sporen na. Het effectief rendement op solide euro-bedrijfsobligaties, het ‘investmentgrade-segment’ genoemd, liep afgelopen week met slechts 3 basispunten op tot 1,17%. Effectief rendement en koers bewegen tegengesteld; een stijgend effectief rendement correspondeert dus met een lagere koers.

Risico-opslag bederft de pret

Het effectief rendement bestaat uit twee bouwstenen. De eerste is het effectief rendement op veilige staatsobligaties, in dit geval vijfjarige Duitse staatsleningen. Dat effectief rendement daalde afgelopen week van 0,029% tot 0,012%. Het gunstige effect werd echter tenietgedaan door de tweede bouwsteen: de risico-opslag. Dat is de vergoeding die beleggers willen hebben om bedrijfsobligaties in plaats van veilige staatsobligaties in portefeuille te nemen. Afgelopen week steeg de risico-opslag op solide euro-bedrijfsobligaties met 4,5 basispunten tot 94,3 basispunten (100 basispunten staat gelijk aan één procentpunt).

De markt voor de meer risicovolle bedrijfsobligaties, ‘high yield’ genoemd, liet eenzelfde beeld zien. De risico-opslag nam met 8,5 basispunten toe tot bijna 317 basispunten. Daardoor liep het effectief rendement op de risicovolle euro-bedrijfsobligaties afgelopen week op tot 3,26%. Dat is net onder de hoogste stand van 3,28% die medio februari werd aangetikt.

The post Bedrijfsobligaties ongeschonden uit heftige week appeared first on Beleggers Belangen.