*

Advies & Analyse

Column: een onheilspellend patroon

woensdag 7 maart 2018 13:30

Op 6 mei 1937 vloog de Duitse zeppelin Hindenburg tijdens het aanleggen in de Amerikaanse stad Lakehurst in brand. In tientallen seconden verbrandden de miljoenen liters brandstof en vonden 36 mensen de dood.  De ramp is volledig gefilmd en de beelden zijn schokkend (zie video). 

De blinde wiskundige James R. Miekka heeft een patroon in de technische analyse ontwikkeld dat is vernoemd naar deze ramp: het Hindenburg Omen-patroon. Het doel van deze indicator is om een aandelencrash te voorspellen. Dit kan een crash zijn zoals in 1987, waarbij alle verliezen in één week vielen. Het kan ook een geleidelijke ontwikkeling zijn, zoals de crash die inzette in 2007. Daarbij werden de koersdalingen uitgesmeerd over twee jaar.

Het Hindenburg Omen is pas geldig wanneer aan vier regels is voldaan. Ten eerste moet het voortschrijdend gemiddelde van de index over veertig dagen stijgend zijn. Op de tweede plaats speelt het 200-daags gemiddelde van een speciale groep aandelen in de index een cruciale rol. Het gaat om het gemiddelde van de aandelen die op de hoogste koers van de afgelopen 52 weken bewegen: dit moet hoger zijn dan 2,8%. Hetzelfde geldt voor de aandelen die op de laagste koers noteren van de afgelopen 52 weken. Ten derde moeten er meer aandelen zijn die dalen dan aandelen die stijgen. Dit valt te meten door het 19-daags-gemiddelde van het verschil in stijgers en dalers van het 39-daags gemiddelde van stijgers en dalers af te trekken. Als vierde moet al het voorgaande minimaal twee keer zijn voorgekomen in de afgelopen 36 handelsdagen. Geen bevestiging betekent dat het patroon niet geldig is.

Zelfs ik als fundamenteel analist kan mij vinden in dit patroon binnen de technische analyse. Dit komt in de eerste plaats omdat ik geloof dat markten toppen over langere perioden en bodemen op slechts één dag. De bodem van de aandelenmarkt tijdens de vorige mondiale crisis lag zonder twijfel op 9 maart 2009. In de lente van 2000 topten technologieaandelen, terwijl de hoofdindices in de herfst topten. Ditzelfde was in 2007 aan de hand. Aandelen van financials bereikten hun hoogste koers in de lente en de hoofdindices in de herfst. In de afgelopen zes maanden zijn er in de S&P500, Nasdaq en New York Composite Index meer dan twintig Hindenburg Omen-patronen geweest. De laatste keren dat dit ook voorviel was in 2000 en in 2007 (zie grafiek). De Amerikaanse aandelenmarkt is zonder twijfel aan het verzwakken.

The post Column: een onheilspellend patroon appeared first on Beleggers Belangen.