Advies en analyse

Column: een onheilspellend patroon

Woensdag 7 maart 2018 13:30

Op 6 mei 1937 vloog de Duitse zeppelin Hindenburg tijdens het aanleggen in de Amerikaanse stad Lakehurst in brand. In tientallen seconden verbrandden de miljoenen liters brandstof en vonden 36 mensen de dood.  De ramp is volledig gefilmd en de beelden zijn schokkend (zie video). 

De blinde wiskundige James R. Miekka heeft een patroon in de technische analyse ontwikkeld dat is vernoemd naar deze ramp: het Hindenburg Omen-patroon. Het doel van deze indicator is om een aandelencrash te voorspellen. Dit kan een crash zijn zoals in 1987, waarbij alle verliezen in één week vielen. Het kan ook een geleidelijke ontwikkeling zijn, zoals de crash die inzette in 2007. Daarbij werden de koersdalingen uitgesmeerd over twee jaar.

Het Hindenburg Omen is pas geldig wanneer aan vier regels is voldaan. Ten eerste moet het voortschrijdend gemiddelde van de index over veertig dagen stijgend zijn. Op de tweede plaats speelt het 200-daags gemiddelde van een speciale groep aandelen in de index een cruciale rol. Het gaat om het gemiddelde van de aandelen die op de hoogste koers van de afgelopen 52 weken bewegen: dit moet hoger zijn dan 2,8%. Hetzelfde geldt voor de aandelen die op de laagste koers noteren van de afgelopen 52 weken. Ten derde moeten er meer aandelen zijn die dalen dan aandelen die stijgen. Dit valt te meten door het 19-daags-gemiddelde van het verschil in stijgers en dalers van het 39-daags gemiddelde van stijgers en dalers af te trekken. Als vierde moet al het voorgaande minimaal twee keer zijn voorgekomen in de afgelopen 36 handelsdagen. Geen bevestiging betekent dat het patroon niet geldig is.

Zelfs ik als fundamenteel analist kan mij vinden in dit patroon binnen de technische analyse. Dit komt in de eerste plaats omdat ik geloof dat markten toppen over langere perioden en bodemen op slechts één dag. De bodem van de aandelenmarkt tijdens de vorige mondiale crisis lag zonder twijfel op 9 maart 2009. In de lente van 2000 topten technologieaandelen, terwijl de hoofdindices in de herfst topten. Ditzelfde was in 2007 aan de hand.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Wat een belabberde uitleg van beleggersbelangen ten tweede veeeeeeeel te laat!! De raket aanval op de aandelen sinds mid 2016 en alleen omhoog was een duidelijke indicator dat de kracht G snel zijn uitwerking zou hebben. Wat James R Miekka ziet als fundamenteel klopt maar duurt echt te lang om dit te ontcijferen. Zo zijn alle voorspellingen die ik heb gedaan vastgesteld 2 jaar op voorhand dus veeeeel sneller. De eerste constateringen werden door mij uitgerekend in maart 2016. En de echte dreun die komen gaat is berekend tussen de eerste en tweede week van Okt.2018 met als ultimatum feb. 2019 Gekke van het verhaal is dat dit niet te lezen valt in een fibbo berekening en minder zolang op voorhand. Er is geen enkele indicator ter wereld die dit aangeeft 2 of 3 jaar op voorhand. daar zit de kneep. De basis is realistisch zijn, Voorbeeld een aandeel wat 50 euro kost en geen cent oplevert is in werkelijkheid geen fluit waard. Niet 1 euro! Zo ziet men maar weer dat de boel word opgejakkert op spookbeelden en spook verhalen. Ander voorbeeld is Bijv. Een aandeel kost 165 euro en je krijgt 2% dividend waarop je ook nogeens belasting betaalt. Moet je dus 60 jaar wachten om 165 te verdienen aan je aandeel. Dus???? zeer zwaar overgewaardeerd!! De wereld is simpel en als men in de wolkjes wilt lopen is het een zeer hoog risico dat je zeer snel naar beneden valt. Moge duidelijk zijn. Hoef je echt geen Einstein voor te wezen. gewoon nuchter blijven!! Neem de techbubbel in het verleden, de tulpenmanie, ze zagen alleen maar sterren om later knock-out te gaan in een ronde. Omdat het simpelweg onmogelijk is!!

    smarty 07 maart 2018 17:58:44
  • Het is niet zozeer technische 'analyse', meer een technische constatering, de HO. En inderdaad, het staat er niet goed voor, los van deze HO's maakt een technische 'analyse' dit ook al duidelijk en al een tijdje..Dus waarom Beleggers Belangen nu pas hiermee aankomt is echt te wijten aan de gehanteerde technische 'analyse', of het er niet mee om kunnen gaan….

    Ed 07 maart 2018 13:59:42