*

Advies & Analyse

Column: Amerikaanse thema’s domineren de winter

vrijdag 16 maart 2018 10:03

Beleggers waren in het eerste kwartaal het meest onder de indruk van de Amerikaanse arbeidsmarkt en de discussie rond mogelijke nieuwe importheffingen. Als eerste de cijfers over de arbeidsmarkt. Op vrijdag 2 februari kwam in de VS het banenrapport uit over de maand januari. De werkgelegenheid steeg op jaarbasis niet met de verwachte 2,6%, maar met 2,9%. Bovendien kwamen er in de maand januari geen 180.000 nieuwe banen bij, maar 200.000. De economie in de VS is op stoom en de Amerikaanse werknemer profiteert.

Beleggers schrokken zich een hoedje; zij vrezen renteverhogingen. De kans is reëel dat de Amerikaanse centrale bank Fed dit jaar zeker drie en misschien wel vier keer de rente gaat verhogen. De S&P500 vertoonde een paniekreactie. Sinds 1928 daalde de index nog nooit zo snel vanaf een all time high als begin februari: in negen handelsdagen. Vreemd was dat op zich niet. De beurs is nooit blij met een loon-prijsspiraal; die gaat immers ten koste van de winst van bedrijven. De Fed voert bovendien een anticyclisch beleid van afremmen op de weg naar boven en stimuleren op de weg naar beneden, zodat er minder hoge toppen en minder diepe dalen zijn.

Begin maart waren de angsten van beleggers weer verdwenen. De stijging van het Amerikaanse uurloon over januari werd van 2,9% naar 2,8% bijgesteld. Over februari was de verwachting 2,8% en het werkelijke cijfer 2,6%. En dat terwijl er nu 313.00 nieuwe banen in de Amerikaanse economie bijkwamen, in plaats van de verwachte 205.000. Het aantal gewerkte uren steeg van 34,4 naar 34,5 en de participatiegraad ging van 62,7 naar 63,0%. Het werkloosheidspercentage, de verhouding tussen mensen die werken en willen werken, steeg bovendien van 4,0 naar 4,1%. De cijfers wijzen erop dat de Amerikaanse arbeidsmarkt minder overspannen is dan gedacht. Er begeven zich immers mensen naar de arbeidsmarkt die de moed eerder hadden opgegeven, terwijl de lonen niet stijgen. De economische expansie heeft dus meer voeten in de aarde dan gedacht.

De Fed blijft intussen in een rustig tempo de rente verder verhogen, tot die te hoog is en de Amerikaanse economie in een recessie duwt. Dit is zoals het altijd gaat. De Amerikaanse technologiesector heeft inmiddels weer nieuwe recordstanden bereikt en staat in 2018 10,3% hoger. Het is daarom de verwachting dat de S&P500 binnenkort ook weer een nieuwe hoogste stand ooit zal neerzetten.

Schoenen van lood

Dan de mogelijke importheffingen. President Trump verkondigde op Twitter dat de Verenigde Staten zonder moeite de winnaar zullen worden van een mogelijke handelsoorlog. Hij wijst erop dat Amerika van elk land ter wereld meer koopt dan verkoopt. Importheffingen schaden daarom eerder de ander dan de VS, redeneerde de president. Voorzitter Juncker van de Europese Commissie was er als de kippen bij om te zeggen dat de Europese Unie scherp zal reageren om haar belangen te verdedigen. Het aftreden van Gary Cohn, de belangrijkste economische adviseur van Trump en een stem voor Wall Street in het Witte Huis, laat zien dat het serieuze kost is.

Dit zijn gevaarlijke ontwikkelingen. Zoals de Franse econoom Frederic Bastia in de negentiende eeuw zei: ‘When goods don’t cross borders, soldiers will’. Niet iedereen slingert verwijten naar Trump over zijn importheffingen. Elon Musk staat hem bij. Hij noemt een aantal dingen die moeten veranderen. Zo wordt op Amerikaanse auto’s een importheffing van 25% geheven in China, waar China in de VS 2,5% betaalt. Daarnaast zijn er vijf fabrieken die Chinese auto’s maken in de Verenigde Staten en is het voor Amerikaanse bedrijven verboden om meer dan 50% van de aandelen te hebben in een Chinese fabriek. Voor Musk is de situatie duidelijk: het is een hardloopwedstrijd waarbij de Amerikanen rennen op schoenen van lood.


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


The post Column: Amerikaanse thema’s domineren de winter appeared first on Beleggers Belangen.