Advies en analyse

Column: Een nieuwe aantrekkelijke belegging

Dinsdag 20 maart 2018 18:15

‘Good artists copy, great artist steal’, zo luidt een van mijn favoriete uitspraken. Hij is afkomstig van de kunstenaar Pablo Picasso. Mijn interpretatie is dat je voor succes vrij van andermans werk gebruik mag maken.

Ik steel graag goede beleggingsideeën van het succesvolle Noorse staatsfonds. Dit fonds heeft een beleggingsportefeuille van €887 mrd. In het aandelengedeelte heeft het 9147 verschillende posities. De Noren zijn zeer transparant in wat zij doen. Op de website nbim.no is elke positie te vinden.

Op 24 augustus 2017 was ik nieuwsgierig welke actieve beslissingen de Noren namen. Ik maakte daarom twee lijstjes. Op het eerste lijstje zette ik alle posities van het Noorse staatsfonds van groot naar klein. Op het tweede lijstje zette ik elk beursgenoteerd bedrijf op de wereld van groot naar klein. Vervolgens ben ik gaan zoeken naar de grootste afwijking. Wat bleek? Het aandeel Blackrock stond op nummer 8 in het Noorse staatsfonds en er waren 152 beursgenoteerde bedrijven die wereldwijd groter waren dan Blackrock. Zo kwam ik tot de ontdekking dat Blackrock een mooi dividendaandeel was. Sinds de analyse steeg Blackrock met 39,71%.

Afgelopen week heb ik de exercitie herhaald. Het aandeel Blackrock steeg veel sterker dan andere bedrijven, waardoor het nu op de ranglijst van grote beursgenoteerde ondernemingen op plek 116 staat. De Noren hebben het belang in Blackrock inmiddels afgebouwd. Het staat daardoor nu op plek 70. Dit betekent dat de Noren nog steeds denken dat het aandeel bovengemiddeld aantrekkelijk is.

Wat mij het meest opviel aan de laatste analyse was het aandeel Linde.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Beleggingsideeën' zullen bij je op moeten komen op de bodem van welke index dan ook, niet op haar toppen.. Hoog aankopen om vervolgens laag te verkopen is niet het doel van 'beleggen' lijkt mij. Beetje te vroeg met de 'aantrekkelijke belegging'….

    Ed 20 maart 2018 21:40:07