*

Advies & Analyse

Dollar onder druk ondanks renteverhoging

dinsdag 27 maart 2018 13:15

De Fed heeft de rente zoals verwacht verhoogd met 25 basispunten. De Amerikaanse centrale bank voorziet voor 2018 nog twee verdere renteverhogingen. Sommige marktparticipanten hadden op drie rentestappen gerekend.

De dollarindex, die de waarde van de Amerikaanse munt afzet tegenover die van een korf van zes andere valuta, daalde vorige week met 1,3% naar het laagste niveau in meer dan een maand. Dit had niet alleen te maken met het toekomstige rentepad van de Fed, maar ook met het politieke gekibbel in het Witte Huis en de dreigende handelsoorlog.

De grote winnaar tijdens een turbulente periode op de valutamarkten is traditioneel de Japanse yen (JPY). Dit was vorige week niet anders. De JPY klom tegenover de dollar naar het hoogste peil sinds november 2016. De dollar verloor ook terrein tegenover de Zwitserse frank, een andere safe haven.

Ook de euro profiteert

Minder vanzelfsprekend is dat de dollar ook moest inbinden tegenover de euro. Het renteverschil is na zes Amerikaanse renteverhogingen sinds eind 2015 duidelijk in het voordeel van de dollar. Het EUR/USD-valutapaar klom naar de bovenkant van de tradingrange. Maandag kreeg de dollar een extra duw in de rug na een uitspraak van Jens Weidmann. De Bundesbank-voorzitter en gedoodverfde opvolger van Mario Draghi als ECB-chef liet weten dat de verwachtingen voor een eerste renteverhoging in de eurozone halverwege 2019 ‘niet onrealistisch’ zijn.

 

 

The post Dollar onder druk ondanks renteverhoging appeared first on Beleggers Belangen.