*

Advies & Analyse

Angst voor handelsoorlog raakt aandelenbeurzen midscheeps

dinsdag 27 maart 2018 14:24

De angst voor een handelsoorlog raakte de aandelenbeurzen eind vorige week midscheeps. Begin deze week trad herstel op, maar met slotkoersen van maandag rendeerde het overgrote deel van de beurzen die wij volgen met een forse min. Slechts enkele opkomende markten wisten de dans te ontspringen.

Handelsconflict

Alle grote hoofdindices verloren van maandag tot maandag tussen de -1,5 en -4,5%. Relatief gering waren de verliezen voor de Dow Jones (-1,7% ) en de S&P500 (-2,0%). Het grootst waren de dalingen voor de Nikkei (-4,2% ) en de Shanghai Composite (-4,4%). Zo betalen Japan en China tot nu toe de tol voor het handelsconflict.

Britse aandelen

In Europa was de Duitse DAX (-3,5%) een duidelijke achterblijver, terwijl de Britse FTSE (-2,2%) het verlies relatief beperkt hield. Ook de breed samengestelde pan-Europese Stoxx600 – inclusief Britse aandelen – hield de voeten met -2,8% nog enigszins droog. De Stoxx50 – zonder Britse aandelen – deed het met -3,4% een stuk slechter.

Uitslagen dit jaar

Hoewel vorige week uitzonderlijk was, bevestigen bovenstaande rendementen in grote lijnen wel de uitslagen dit jaar tot nu toe op de aandelenmarkten. Onder de zes slechtst renderende graadmeters van de 96 hoofdindices die Bloomberg bijhoudt, zijn de genoemde FTSE (-10,4%), Stoxx50 (-8,9%), Nikkei en DAX (beide -8,8%).

Lastig

En ook het resultaat van de Stoxx600 dit jaar tot nu toe (-6,7% ) laat zien dat het bijna afgesloten eerste kwartaal op de aandelenmarkten bepaald lastig is verlopen. Zeker in Europa. Want de licht negatieve rendementen in 2018 voor de Dow Jones (-2,1%) en de S&P500 (-0,6%) zouden in de laatste handelsdagen van de maand nog kunnen omslaan.

Nieuwe cijferseizoen

Tot aan de start van het nieuwe cijferseizoen half april zullen de ontwikkelingen in het handelsconflict de richting van de markt bepalen.

 

 

 

The post Angst voor handelsoorlog raakt aandelenbeurzen midscheeps appeared first on Beleggers Belangen.