*

Advies & Analyse

Ruwe olie kent beste week sinds zomer

dinsdag 27 maart 2018 15:18

Een combinatie van gunstig fundamenteel nieuws en oplopende geopolitieke spanningen liet de olieprijs opnieuw opveren. De prijs van een vat Brent Noordzeeolie rondde opnieuw de kaap van $70. Brent werd vorige week 6,4% duurder en dit was de sterkste stijging op weekbasis sinds juli vorig jaar. Dit was ook het geval voor de Amerikaanse variant West Texas Intermediate (WTI), die 5,5% liet bijschrijven. In de VS namen de voorraden ruwe olie in de meest recente verslagweek sneller dan verwacht af.

Tegelijk steeg het aantal operationele boorplatformen naar 804, het hoogste cijfer in drie jaar. Saoedi-Arabië liet daarom weten dat ook in 2019 nog verdere productieafspraken nodig zijn. Door oplopende spanningen met Iran is de toekomst van de Iraanse olie-export onzeker. Naarmate de voorraden dalen, wordt de impact van problemen aan de aanbodzijde groter. Ook in Venezuela blijft de daling van de output aanhouden.

Nieuw oliecontract in China

Sinds maandag noteert een nieuw olie-termijncontract op de Shanghai International Energy Exchange. De prijzen worden in Chinese yuan uitgedrukt; de bedoeling is dat het op termijn uitgroeit tot het referentiecontract voor ruwe olie in Azië. Eind vorige week hadden zich al meer dan zesduizend Chinese en niet-Chinese marktpartijen aangemeld om de liquiditeit van het contract te helpen verzorgen. Ook de Chinese staatsoliebedrijven PetroChina en Sinopec dingen mee.

 

The post Ruwe olie kent beste week sinds zomer appeared first on Beleggers Belangen.